Aktuelni Spajdermen Tom Holand izjavio je da se povukao sa društvenih mreža. Smatra da mogu biti „štetne“ za njegovo mentalno zdravlje.

Dvadesetšestogodišnji Holand je poslednja u nizu mladih zvezda, poput Selene Gomez, koji govore o tome koliko Tviter i Instagram mogu da naškode ljudima. Mnogi su pozdravili njegovu odluku na internetu, navodeći da mu je to „pametan potez“.

U video snimku na društvenim mrežama, Tom Holand je rekao da ga „Instagram i Tviter previše uzbuđuju i opterećuju“.

– Uhvati me, i onda ukrug čitam stvari o sebi i to na kraju bude štetno za moje mentalno stanje. Zato sam odlučio da se povučem i obrišem aplikacije – rekao je glumac.

Za ulogu superheroja u poslednjem filmu „Spajdermen: Nema puta“ kući Holand je dobio odlične kritike. Film je, svakako, napravio veliki uspeh u bioskopima.

U video poruci pratiocima, kojih je 67 miliona na Instagramu, Holand je iskoristio priliku da ohrabri tinejdžere. Rekao im je da rade na dobrobiti mentalnog zdravlja.

– Molim te, samo polako. Najvažnije je da budeš dobro – komentarisao je jedan od obožavalaca.

Pop zvezda Džastin Biber napisao mu je „Volim te, čoveče“. Pevač je ranije otvoreno govorio o sopstvenim izazovima sa mentalnim zdravljem.

Glumac je poslednjih meseci ređe objavljivao stvari na društvenim mrežama.

I drugi glumci su odlučili isto

U prošlogodišnjem izveštaju Instituta za obrazovnu politiku i Prinčevog fonda objavljeno je da su mentalno zdravlje, blagostanje i samopoštovanje tinejdžera narušeni intenzivnom upotrebom društvenih mreža.

Glumica i pevačica Gomez je pre nekoliko godina izjavila da su društvene mreže bile „užasne“ za njenu generaciju. Tada je pozvala ljude da postave vremenska ograničenja za onlajn aktivnosti.

Ed Širan, Kamila Kabeljo i Demi Lovato takođe su se povukle sa društvenih mreža u određenim vremenskim periodima.

Efekte društvenih medija, čini se, ne osećaju samo mladi. Filmski glumac Robert Lindzi takođe najavio u nedelju da namerava da manje vremena provodi na Tviteru.

Zvezda BBC serije „Moja porodica“ rekao je da je njegov sin primetio da to „utiče na njegov svakodnevni život, razmišljanja i maštanja“.

– On je naravno u pravu i moram da se očistim od stresa društvenih medija. Potrebno je da se koncentrišem na ono što sam nameravao da uradim pre tri godine i pišem. Ponosan sam na sina koji se kao i mnogi drugi muči sa društvenim mrežama. I on uviđa da me to stalno ometa da radim ono što treba – rekao je Lindzi.