Svako bira kada će svoju jelku kititi – nekoga novogodišnja euforija „uhvati“ još u novembru, dok je neki manično kite 31. decembra za pola sata do ponoći. I iako je često kićenje jelke povod za nesuglasice (kada treba da se kiti, ko će je kititi i gde će stajati), još je više nesuglasica na temu kada je pravo vreme da se ona raskiti.

U Americi, pravi fanatici novogodišnjih i božićnih praznika počinju sa ukrašavanjem kuće odmah nakon „Helouina“ (Noć veštica), menjajući izrezane tikve i šišmiše motivima irvasa i pahulja, a samu jelku sklanjaju tek na proleće. I to je donekle u redu, budući da novogodišnji duh i okićen dom zaista mogu da doprinesu boljem raspoloženju i sreći. A postoje i oni drugi, koji jedva čekaju da raskite jelku i sklone sav nered i vode se logikom da se ona sklanja čim se otvore svi pokloni, dakle već prvog januara.

Ako ste od onih koji u svom domu za novogodišnje praznike imaju prirodnu jelku bez busena, treba je skloniti pre no što se osuši – eksperti tvrde da je životni vek prave, prirodne jelke približno pet nedelja pre nego što krene da se osipa i postane potencijalno opasna u dodiru sa lampicama koje svetle i proizvode toplotu. Za što duži vek ovakve jelke, treba regularno da joj menjate vodu i dodatno svakodnevno prskate grančice – ipak, njen maksimum pri takvoj nezi i pažnji opet je približno isti, tek za nedelju duži.

Ukoliko ste se pak opredelili za jelku sa busenom, što je odličan izbor ukoliko imate dvorište u koje ćete je zasaditi, ispratite da zemlja u kojoj se ona nalazi dok je u kući, bude vlažna, a sama jelka što dalje od izvora toplote poput radijatora i klima.

Najzahvalnija za održavanje i najdugoročnija opcija među svim jelkama jeste veštačka jelka – sa njom nema dileme da li će trajati pet ili šest nedelja, osim nedoumice – kada treba da je sklonimo?

Za one koji se vode religioznim shvatanjima, odgovor na ovo pitanje leži u crkvenim tradicijama. Na primer, saglasno katolicizmu, jelka bi trebalo u domu da stoji sve do 7. januara, budući da 12 dana od katoličkog Božića pada upravo na Bogojavljanje, 6. januara, kada su tri čarobnjaka posetila Isusa. Odmah nakon toga, vreme je da se novogodišnja jelka i svi ukrasi po kući rasklone, do naredne godine. U pravoslavlju, ti datumi se pomeraju za razliku u kalendarima, te je pravo vreme da se raskiti jelka 19. januar.