Nacionalna selekcija Beldocsa i nagrađeni filmovi naći će se na programu Dvorane kulturnog centra od subote 29. oktobra u 20 do utorka 1. novembra. Svi koji su spremni da se igraju takođe će dobiti priliku da osvoje put na Berlinski festival. Taj festival se održava od 16. do 26. februara 2023. godine.

Mini festival dokumentarnog filma u centru Beograda počinje u subotu, 29. oktobra u 20 časova. Biće prikazan višestruko nagrađeni film „Bez Luke Papića“, koji je dobitnik Grand prix-a Beldocsa, uz prisustvo autora. Reditelj je u svom filmu iskoristio hibridnu formu da zajedno sa slikarem Aleksandrom Denićem zabeleži priču o psima i umetnosti. Da pokažu šta oni znače u životu, uz neočekivano skretanje u politiku, književnost i nadrealizam. U stvarni život stiže na mala vrata jednostavno dokumentujući stanja uma, čežnje i fantazije.

U nedelju, 30. oktobra u 18.00 biće prikazan film Pejzaži panonske paprati Marka Cvejića, koji je nedavno nagrađen na Međunarodnom festivalu etnološkog filma.

Biće prukazan i film Proleće najmlađeg reditelja Beldocs-a, Viktora Horvata. Proleće je topla priča o „miholjskom letu“ stanovnika staračkog doma. „Pejzaži panonske paprati“ ispuniće vam dušu panonskim vetrom dok gledate večernje nebo nad ravnicom, a reditelj odslikava unutrašnje pejzaže nepreglednih pustara, usamljenih ljudi, ukroćene zemlje, mirnih reka i njihovog zajedničkog bitisanja.

U nedelju u 20.00 je moguće pogledati film F@CK THIS JOB o nezavisnoj ruskoj televiziji, čija su vlasnica i njene kolege u životnoj opasnosti zbog posla kojim se bave. Film će se dopasti i onom delu publike koji se ne slaže sa porukom u naslovu filma.

Ponedeljak, 31. oktobar posvećen je deci, psima i ljudima. Podigni lestvicu Gudjona Ragnarsona, je idealan film za termin od 18.00 i odlazak u bioskop sa decom. Fascinantna priča o izuzetnom, vrednom i talentovanom košarkaškom treneru čije su juniorke uvidele važnost ovog fantastičnog timskog sporta za svoj lični razvoj. Film je osvojio nagradu Teen žirija na 15. Beldocsu.

Prilagođeni Dejana Petrovića i Napolju Olhe Žurbe čekaju vas u 20.00 u ponedeljak, 31. oktobra. Nemojte propustiti da pogledate film Dejana Petrovića sa proteklog Beldocs-a, fantastičan opservacijski kratki dokumentarac snimljen u jedinstvenom azilu za pse koji će vam pomoći da razumete šta ima bolji efekat: kazna ili nagrada, i čemu služi poslušnost.

Ukrajinska rediteljka Olha Žurba predstavlja dirljivu priču o odrastanju romskog dečaka koji je iz doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu. Napolju je sirova, emotivna priča koja svedoči o naporima protagoniste da se izbori za normalnu egzistenciju.

U utorak, 1. novembra, predstaviće vam se četiri dokumentarca snažne estetike. Mina Petrović je u filmu Jabuka i dve trešnje kroz oko kamere i vajarska dela protagonistkinje materijalizovala univerzalnu temu umetnosti i njenu spoznajnu vrednost.

Druga rediteljka, Nima Ngelime, zadiviće vas jednostavnom kombinacijom dirljivosti i poezije. Film Mama, zašto ovde? je prozor u svet koji je previše često skriven. Glavne junakinje su jake i lepe žene sa kojima intenzivno prolazite njihovu svakodnevnicu. Film je osvojio nagradu za najbolji kratki film Beldocsa.

Najbolji film u međunarodnoj selekciji Pozni avgust rediteljskog dvojca Federika Kamarate i Filipa Foskarinija odvešće vas na magično ostrvo Siciliju, u lokalno zabačeno selo i požarom razorenu prirodu gde se neprestano čuju neumorni zrikavci. Po rečima žirija „ovaj film reflektuje svet iz mikrokosmosa i magično će vas oduševiti“.

Program Beldocs hitovi u DKC biće zatvoren u utorak 1. novembra u 20.00 projekcijom filma Muzej revolucije Srđana Keče. Dokumentarac kojim je reditelj želeo da pokaže „male istorije nekih ljudi i velike istorije prostora koje mi stalno brišemo“ dobio je brojna priznanja širom sveta, a na Beldocs-u je osvojio nagradu za najbolju fotografiju u nacionalnoj selekciji. Filigransko, gotovo božansko senčenje Srđana Keče u filmu Muzej revolucije slika bolnu stvarnost i ostavlja gledaoce bez daha.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija.

Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja. U okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata.

Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija o programu i online ulaznice na sajtu Beldocsa.