U glavnom takmičarskom programu filmskog festivala u Moskvi A kategorije biće prikazan film „Usekovanje“. Za režiju je zadužen Siniša Cvetić, a za scenario David Jovanović.

Moskovski filmski festival ove godine biće održan po 44. put u izmenjenom terminu od 26. avgusta do 2. septembra. Deo glavnog takmičarskog programa, uz šest drugih filmova, biće i srpski dugometražni igrani film „Usekovanje“. U pitanju je međunarodna premijera ovog ostvarenja nastalog zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana Jovana.

Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode. Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Kroz slavsku atmosferu i alkohol i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Ðurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

Film je realizovan u produkciji „Košutnjak filma“. Producent filma je Zoran Janković, umetnički direktor Slobodan Terzić i direktorka filma Višnja Nikitin.

U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film „Sami zajedno“ Aglaje Filipović, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

U ovom dvadesetominutnom filmu glume Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić, a sinopsis otkriva sledeće: vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu. Zbog nepredvidivih okolnosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu.

Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.