– Bio je tama i svetlost, živeo je u istom telu. I jedan se borio protiv drugog – kaže Džoan Keš Jejts, sestra pokojnog kantautora Džonija Keša.

Ta emocionalna i duhovna dihotomija je u središtu novog dokumentarnog filma „Džoni Keš: Iskupljenje američke ikone“. U bioskopima će se „Johnny Cash: The Redemption of an American Icon“ naći u ograničenom periodu od 5. do 7. decembra 2022. godine, piše Billboard.

Projekat, koji je najavljen na CinemaCon-u prošlog proleća, koristi više od 100 traka koje se nikada ranije nisu emitovale van porodice Keš. Te trake su prvobitno snimljene za Kešovu biografiju. Obezbedili su ih Jejts i pevač/ producent/ tekstopisac/ autor Džon Karter Keš, sin Džonija i Džun Karter Keš.

Adam Drajver je Enco Ferari, objavljene prve fotke iz filma

Film o životu Džonija Keša uključuje Jejtsa i Kartera Keša, kao i Šeril Krou, Tima Mekgroua, Marti Stjuart, Vinonu Džad, Džimija Alena, Alisa Kupera i Frenklina Grejema, između ostalih.

Projekat se fokusira na period oko Kešovog albuma „Man in Black“ iz 1971. godine. Takođe opisuje njegovo putovanje kroz zavisnost od droge, kao i veru koja će uticati na pesme poput „The Man Comes Around“. Jedna je od poslednjih pesama koje je Keš snimio pre svoje smrti u septembru 2003. godine. Nalazi se na albumu „American IV: The Man Comes Around“.

– Džoni Keš je američka ikona koja je nesumnjivo oblikovala muzički pejzaž. Iza slave stoji istinita priča o čoveku kojeg su proganjali sopstveni unutrašnji demoni. U suočavanju sa njima, na kraju je pronašao nepokolebljivu veru u Boga – rekao je producent Džon Ervin u izjavi.

– U Kingdom Story Company nastojimo da na ekran prikažemo inspirativne istinite priče. „Džoni Keš: Iskupljenje američke ikone“ je jedna takva priča – dodao je Ervin.

– Mislim na sve dokumentarne filmove o tati. On bi bio najviše uzbuđen zbog ovog – dodao je Džon Karter Keš.

– Evo velike kontradikcije – ko bi mogao biti prijatelj sa Vilijem Nelsonom, Vejlonom Dženingsom i Bilijem Grejemom u isto vreme? Odgovor: Džoni Keš. Povremeno je bio kontradiktoran, ali je imao duboku veru kojoj se uvek vraćao – rekla je Lori.

Ovaj projekat označava drugi dokumentarni film „American Icon“ na kom radi Lori. Prvi koji je uradila je „Stiv Mekvin: Američka ikona“ iz 2017. godine.

Pogledajte trejler za „Johnny Cash: The Redemption of an American Icon“ u nastavku.