Fotografski par Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznatiji kao Hiishii studio, više od jedne decenije hrabro istražuju razne krajeve sveta. Od 23. septembra u Silosima na Dorćolu predstavljaju jedinstvenu izložbu fotografija „Add Horizons“.

U potrazi za jedinstvenim doživljajima koje pretvaraju u večne piksele fotografija, njihove fotografije su preplavljene adrenalinom izazvanim putovanjima koja izgledaju kao da nemaju ni početak ni kraj.

katarina-batuta-uros-visekruna-izlozba-add-horizons-silosi-2022
Foto: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna

Ovoga puta oni vas vode na 11 neverovatnih destinacija. Kroz svoju verziju sveta pozivaju publiku da zakorači u sasvim novu dimenziju doživaljaja prirode i putovanja. Nema bojazni da će bilo šta loše da vam se desi, osim što možete ostati bez daha.

Ovo nestvarno fotografsko iskustvo traje više od 15 godina, a sada je sublimirano na jednom mestu. U samo jednom potezu ćete moći da uživate u visoravni Tibeta, afričkim savanama, scenama u kojima dominiraju divlje životinje, pustinji Jordana, zanimljivim ljudima Burme, japanskoj mističnosti, kao i najskrivenijim mestima koja možda još niste uspeli da posetite u Srbiji. Beogradska publika će moći da „otputuje” na ovoj izložbi na brojne egzotične destinacije. Svaki posetilac će doživeti magiju koju ovaj dvojac stvara na svojim putovanjima više od 10 godina.

Add-Horizons-katarina-batuta-uros-visekruna-silosi-izlozba-2022
Foto: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna
Promatrajući njihov rad imate utisak da oni nikada ne miruju. Uvek su spremni da upere objektiv u sasvim nesvakidašnjim situacijama, stavljajući u prvi plan svoju nomadsku prirodu. Na taj način, imate priliku da uronite u uzburkani okean sadržaja koji reflektuje njihovu duboku intimu.

Posmatraju svet iz dve perspektive i ne razmišljaju mnogo koliko daleko mogu da se otisnu zarad besprekornog kadra. Njihovi horizonti postaju beskrajni prostor najrazličitijih senzacija. Na momente mogu i da uznemire, ali na onaj dobar način, kao kada stojite na ivici litice i gledate pravo u ambis.

Njih dvoje se tako, bez sumnje, prepuštaju lepoti divljina i neistraženih predela što rezultira upečatljivim rezovima. Retkost je sresti ovakve autore koji uspevaju da pomire različite senzibilitete. Istovremeno se prepliću i poput savršenog mozaika uklapaju u jednu ogromnu sliku. Svaka od njih vas uporno inspiriše da u svim predelima pronađete onu najdalju tačku doživljaja probijajući granice sopstvenog vidokruga.

Add-Horizons-izlozba-katarina-batuta-uros-visekruna-silosi-2022
Foto: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna

„Add horizons“ izložba je pogled na svet u četiri oka. Autori lutaju i traže momente za pamćenje. Imate jedinstvenu priliku da uhvatite svoj trenutak, jer svako vidi nešto drugačije. Njih dvoje, sasvim sigurno.

Poseban kuriozitet izložbe je činjenica da su fotografije rađene na velikim formatima i da svetle u mraku. Zato će ovo putovanje biti po svemu jedinstveno, a posetiocima će pružiti nezaboravni vizuelni doživljaj.

AddHorizons-izlozba-silosi-katarina-batuta-uros-visekruna-2022
Foto: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna

Kako sami kažu, njihov ceo život je jedna velika avantura i u proteklih 13 godina zajedno su obišli preko 50 zemalja odakle donose najzanimljivije trenutke i mesta zabeležene na kameri.

Nakon 10 godina od svoje velike izložbe na Kalemegdanu, „Add horizons“ je njihova peta velika izložba po redu, koja čini važan presek njihovog celokupnog opusa.

Naslovna fotografija: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna