Izložba „Crteži ornamentografom sa klatnom“ Zorana Radovića biće otvorena u Galeriji Vasić u utorak 6. septembra u 19 časova i trajaće do 5. oktobra ove godine.

Umetnička dela Zorana Radovića, mladog studenta elektrotehnike, predstavljala su sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka neobičnu inovativnu pojavu. Pobudila jr veliku pažnju i podstakla niz pitanja o jezičkim i tehničkim karakteristikama tadašnjih savremenih umetničkih praksi.

Crteže izvedene mašinom nazvanom Ornamentograf sa klatnom, Radović je izložio na samostalnoj izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva 1966. godine. Pomenuti crteži nisu nastali rukom umetnika već mašinom, napravom koju je umetnik konstruisao i patentirao kao svoj izum.

Galerija-Vasic-Zorana-Radovica-Izlozba-2022
Foto: Vladimir Popović

 

– Postignuti istovetnim postupkom, ovi crteži uvek su drugačiji i različiti, ali jednako savršeni i visoko estetski, perfektni u vizuelnom i konceptualnom pogledu – istakao je istoričar umetnosti Jerko Denegri.

Zoran Radović priredio je niz samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Među njima su i Bijenale u Veneciji 1970. godine, VII Bijenale mladih u Parizu 1971. godine, Bijenale u Sao Paolu…

Izlozba-Zorana-Radovica-Galerija-Vasic-2022
Foto: Vladimir Popović

 

Svojim specifičnim umetničkim izrazom-radom sa Ornamentografom sa klatnom, električnim Ornamentografom, kao i laserskim Oscilografom, Radović je bio jedan od aktera talasa tada aktuelne problematike povezivanja savremene umetnosti, nauke i novih tehnologija na evropskoj umetničkoj sceni. Svojim delom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti druge polovine XX veka.

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija.  Izložbu prati katalog radova sa tekstom Jerka Ješe Denegrija. Ulaz na izložbu je besplatan.

Naslovna fotografija: Vladimir Popović