Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) najavio je kompletan program za svoje gala i posebne selekcije za 47. izdanje. Festival se održava od 8. do 18. septembra. Filmski festival u Torontu obuhvata mnogo zanimljivih naslova i premijera poznatih reditelja.

Neki od zanimljivih filmova koji su najavljeni su „Women Talking“, „The Whale Daren“ i „Empire of Light“. Ova dela se nadovezuju na prethodno najavljene „The Fabelmans“, „Bros“ i „Glass Onion: A Knives Out Mystery“.

Svetska premijera polu-autobiografske drame Stivena Spilberga „The Fabelmans“ nalazi se među najiščekivanijim projekcijama. Mnogi veruju da će tu biti prikazana sva strast i opsesija koje su ga pokretale tokom karijere.

Svaki novi film Sema Mendeza takođe se prati sa velikom pažnjom. Zato će i „Empire of Light“ sa Olivijom Kolman i Kolinom Firtom predstavljati poslasticu za filmofile. Film je smešten u osamdesete godine na južnoj obali Engleske.

Velika su očekivanja i od filma „The Greatest Beer Run Ever“ iza kog stoji Piter Fareli. Nije u pitanju komedija koja je u stilu ranijih filmova iz njegove kinematografije. Radi se o adaptaciji nefikcijske priče o američkom marincu koji krišom odlazi u Vijetnam kako bi podelio pivo sa drugarima u prvim borbenim redovima. Tajler Peri prvi dolazi na festival kao reditelj. Njegov film „A Jazzman’s Blues“ prati ljubavnu priču na američkom jugu tokom 1940-ih godina.

Kada su u pitanju drugi visokoprofilni filmovi, tu su „Glass Onion: A Knives Out Mystery“ Rajana Džonsona. To je nastavak misterije sa velikom glumačkom ekipom. Zatim, tu je komedija o odrastanju „Catherine Called Birdy“ Line Danam, nova uloga Harija Stajlsa u „My Policeman“. I na kraju, nova drama sa Vajolom Dejvis „The Woman King“, za koju mnogi kažu da je njena najbolja uloga do sada.

Još filmova koji se ističu su „Walkup“ Hong Sang-Sua, „Butcher’s Crossing“ Gejba Polskog, „Moving On“ Pola Vajca, „Prisoner’s Daughter“ Ketrin Hardvik,“ Raymond & Ray“ Rodriga Garsije, „Allelujah“ Ričarda Ajra, rimejk „All Quiet on the Western Front“ Edvarda Bergera, „Devotion“ Dž. D. Dilarda, „Wendell & Wild“ Henrija Selika, „The Banshees of Inisherin“ Martina Mekdone, „Decision to Leave“ Park Čan-Vuka, „Triangle of Sadness“ Rubena Ostlunda i „Nanny“ Nikjatu Džusu.