Sarajevo film festival završen je premijerom bosanskohercegovačkog filma „Praznik rada“ reditelja Pjera Žalice i svečanim uručenjem nagrada „Srce Sarajeva“. Hrvatsko „Sigurno mjesto“ osvojilo je „Srce Sarajeva“ za najbolji film.

Reditelj ovog ostvarenja i scenarista Juraj Lerotić proglašen i za najboljeg glumca SFF-a.

Posle svečanosti u sarajevskom Narodnom pozorištu Lerotić je rekao novinarima da veruje da „svaka nagrada daje nekakav glas filmu“, pa i „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

Lerotić je priznao da mu je neobično što je nagradu dobio za svoju prvu ulogu na filmu.

U porodičnoj drami „Sigurno mjesto“ Lerotić igra samog sebe u priči o samoubistvu rođenog brata., kog tumači Goran Marković.

– Ja sam izgubio brata, ne može meni ovo to nadoknaditi. Ali ovo je film, i između ostalog govori o metalnom zdravlju i nadam se da će se ta dramaturgija iz filma preliti u javnu raspravu – istakao je Lerotić.

„Srce Sarajeva“ za najboljeg reditelja otišlo je Marini Er Gorbač za ukrajinsko-turski „Klondajk“.
„Srce Sarajeva“ za najbolju glumicu dobila je Viki Krips za austrijsko-luksemburško-nemački „Korset“ rediteljke Marije Krojcer.

„Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film pripalo je „Muzeju revolucije“ autora Srđana Keča, u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Češke.

Najbolji kratki dokumentarni film SFF-a je „Mi… Kompozicija“ Visara Jusufija, dok je poseban pomen žirija zaslužilo „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice iz Hrvatska.

U konkurenciji dokumentarnog filma „Nagrada za ljudska prava“ pripala je filmu „Veće od traume“ hrvatske autorke Vedrane Pribačić, dok je

„Specijalnu nagradu žirija“ dobilo „Krhko sjećanje“ Igora Ivanjka iz Ukrajine.

„Srce Sarajeva“ za najbolji kratki film pripalo je mađarsko-rumunskom „Naopako“ Balaša Turajia, a poseban pomen žirija zaslužio je grčko-austrijski „Pet poslijepodne kraj mora“ Valentina Stejskala.

„Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film“ pripalo je za „Nije zima za komarce“ Josipa Lukića i Klare Šovagović iz Hrvatske.

Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti pripala je filmu „Aftersun“ Šarlot Vels.