Sveže od premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, biografski film Eme Meki o Emili Bronte trenutno ima stoprocentnu pozitivnu ocenu na sajtu Rotten Tomatoes.

Film „Emili“ je napisala i režirala Frensis O’Konor. Delo portretiše britansku autorku u periodu kada se spremala za objavljivanje svog najpoznatijeg dela „Orkanskih visova „.

Ema je široj publici postala poznata zahvaljujući ulozi u hit Netfliksovoj seriji „Seksualno obrazovanje“. U filmu se pojavljuju i Aleksandra Dauling i Amelija Geting. Njih dve igraju njene sestre i takođe spisateljice, Šarlot i En.

Fion Vajthed, zvezda ostvarenja „Crno ogledalo: Bendersneč“, igraće Branvela, jedinog sina u porodici. Adrijan Danbar i Džema Džouns zaokružuju glavnu glumačku ekipu.

Meki igraće spisateljicu, koja „kipti od emocija“ nakon godina tokom kojih su joj savetovali da potisne i uguši svoja osećanja.

Uprkos tome što joj svet govori da bude fina i poslušna, Emili poseduje bujnu maštu i brojne ideje koje je konačno spremna da stavi na papir, piše Elle UK.

Uz jednoglasno pozitivne kritike do sada, Mekina izvedba pobrala je javno priznanje. „Screen International“ je njen rad opisao kao „promišljen i potcenjen“. „The Hollivood Reporter“ je rekao da glumica „vlada ekranom (dok nas) samouvereno vodi kroz Emilino burno raspoloženje“.

Brojni kritičari pohvalili su i režiju O’Konorove. „The Playlist“ je čak izjavio da je reč o filmu koji iako je rediteljski prvenac, izgleda kao „delo ostvarenog majstora“.

U međuvremenu, IndieWire opisao je ovu dramu „zanosnom“. Tu je „The Film Stage“ rekao da je film „snimljen sa zadivljujućom lepotom i odglumljen sa izuzetnim emocijama“.

Film, koji je prvi put najavljen u maju 2020, premijerno je prikazan na 47. iteraciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, što se smatra važnim faktorom za dodelu Oskara sledeće godine.

Ovogodišnji festival traje od 8. do 18. septembra, a premijerno su prikazani i drugi dugo očekivani novi filmovi, uključujući Fabelmanove i Stakleni luk: misterija izvlačenih noževa Stivena Spilberga.