Završen je 44. Međunarodni filmski festival u Moskvi. Dugometražni igrani film „Usekovanje“ Siniše Cvetića dobio je Nagradu publike i Nagradu za režiju.

Film je bio odabran za glavni takmičarski program sa još 12 ostvarenja iz celog sveta. Festival u Moskvi je trajao od 26. avgusta do 2. septembra.

Drama „Usekovanje“ je do sada učestvovala i na dva filmska festivala u Srbiji. U Sopotu je film dobio nagradu publike. Na Filmskim susretima u Nišu glumci Pavle Mensur, Aleksandra Balmazović i Anita Ognjanović su osvojili nagrade.

Film je snimljen u produkciji Košutnjak filma i saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Autorsku ekipu čine debitantni scenarista David Jakovljević i reditelj Siniša Cvetić. Producent filma je iskusni Zoran Janković. Kao gost festivala u Moskvi prisustvovao je upravo reditelj Siniša Cvetić.

„Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.

Priča ih sve prati u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira. On se nada da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Ðurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

Ove jeseni film „Usekovanje“ biće prikazan u bioskopima širom Srbije. Kako otkrivaju iz produkcije Košutnjak film, u ovoj kući već spremaju nove projekte sa istim rediteljem i scenaristom.