U okviru programa „Delikatesni ponedeljak“ predstojećeg ponedeljka, 22. avgusta, predstaviće se ukrajinska kuhinja. Program je u Kulturnom centru Grad sa početkom u 19 časova.

Nakon „Delikatesnog ponedeljka“ održanog početkom jula, ovo je druga manifestacija koja slavi gastronomiju ove zemlje u Beogradu. Događaj je poznat po dobroj atmosferi i druženju uz izvrsne specijalitete spremljene sa ljubavlju.

Ovog puta „Delikatesni ponedeljak“ se održava pod sloganima „Iz Ukrajine sa ljubavlju“. To predstavlja poznatu frazu iz muzičke numere koja je postala nezvanični patriotski slogan u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

Jela i posluženje će pripremati članovi i članice antiratne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“. Oni na ovaj način žele da simbolično obeleže navršavanje 6 meseci od početka rata. Događaj je ujedno i najava za predstojeći Dan nezavisnosti Ukrajine koji se obeležava 24. avgusta.

Osim uživanja u gurmanlucima ova manifestacija će imati i humanitarni karakter. Sav eventualni prihod biće prosleđen Prihvatnom centru u Vranju. Tu je utočište od ratnih razaranja pronašlo oko sedamdeset žena i dece iz Ukrajine, kao i ugroženim ukrajinskim porodicama u drugim gradovima Srbije.