Svetske zvezde, među kojima su brojna muzička i filmska imena, opraštaju se od britanske kraljice Elizabete II. Kraljica je preminula juče u svojoj palati u Škotskoj u 96. godini.

Tokom svoje sedamdeset godina duge vladavine, kraljica je imala veliki uticaj na razvoj britanske pop kulture. Bila je tako bila tema brojnih pesama, filmova i serija koje su stvorene u britanskoj produkciji.

Kraljica Elizabeta II je tokom svoje ere vladavine, titulom „viteza“ odlikovala brojne zvezde. Među njima su Mik Džeger, Pol Makarti, Eltoni Hopkins i Elton Džon.

Elton Džon se oprostio od kraljice na dirljiv način. Istakao je da ga je njena smrt potresla, te da je kraljica za vreme svog života uticala na njega velikom podrškom.

– Kraljičino prisustvo bilo je inspirativno. Ona je vodila zemlju kroz neke od nejvećih i najmračnijih trenutaka. To je radila sa gracioznošću, pristojnosću i istinskom brigom – rekao je on.

Govoreći o kraljici, Elton je istakao da je kraljica Elizabeta II bila prisutna u njegovom životu od samog detinjstva. Na taj način davala je stalni podstrek za muzičku karijeru.

Saučešće kraljevskoj porodici izrazili su i čuveni Rolingstonsi, kao i nekadašnji članovi Bitlsa Pol Makartni i Ringo Star.

– Bog blagoslovio kraljicu Elizabetu II. Počivala u miru. Živeo kralj – poručio je Makartni.

Umetnica i aktivistkinja Joko Ono, nekadašnja žena Dzona Lenona, uputila je saučešće kraljevskoj porodici. Navela je da je kraljica bila odraz „snažne i moćne žene čija je vladavina od sedamdeset godina bila ispunjena integritetom, dostojanstvom, saosećanjem“.

Nekadašnji frontmen benda Blek sabat Ozi Ozborn objavio je žali zbog „smrti najveće kraljice“.

– Teška srca kažem da je pomisao na Englesku bez kraljice Elizabete II poražavajuća – dodao je Ozborn.