Danas mnogi smatraju askezu vrstom detoksa od savremenog sveta koji je prepun ljudi, proizvoda, informacija… Ova vrsta praktikovanja strogog samoograničavanja može biti korisna u današnjoj civilizaciji, koju odlikuje beskonačno načina uživanja i brze zabave. Veruje se da je pročišćenje čovekovog uma, tela i duha najefektnije kada izbaci sve što nije osnovno za preživljavanje. Za primenu akseze nije potrebno biti izolovan od društva, kao što bi monasi radili – dovoljno je odrediti šta nam je zaista neophodno, a šta je površno odvlačenje pažnje od unutrašnjeg mira ili našeg uzvišenog cilja.

Asketizam postaje sve popularniji stil života. Pošto je suprotnost hedonizmu, promoviše prebacivanje uživanja na dno liste prioriteta. Postoji kroz istoriju u mnogim kulturama i religijama, najčešće su ga praktikovala sveta lica. Ovakav strog stil života nije smeo da se primenjuje samo radi spoljašnjeg divljenja, već zbog ličnog duhovnog puta i spoznaje. Takođe, asketizam su često preporučivali filozofi stoicizma, verujući da odricanjem površnih uživanja čovek vežba zahvalnost i povezivanje sa prirodom.

Oni koji ga praktikuju često su minimalisti, kako u odevanju i stilu življenja, tako i u navikama. Danas se asketizam primenjuje u nekoliko obasti:

1. Digitalni svet

Razvoj tehnologije pravi najveću razliku akseze danas i askeze u prošlosti. Tehnologija je postala jedna od osnovnih potreba za savremenog čoveka, tako da je potpuno odricanje vrlo teško. Međutim, moguće je značajno umanjiti ulogu ovih proizvoda u našem životu. Umesto kupovanja najnovijeg modela telefona, filozofija asketizma ohrabruje čuvanje starog uređaja i korišćenje samo za najosnovnije potrebe (kontakt sa drugima). Pored toga, izbegavanje konstantnog proveravanja aplikacija i umrežavanja će značajno umanjiti stres koji se podsvesno stvara prilikom zavisnosti od telefona.

2. Oblačenje

Modna industrija je velika mašina koja nikada ne staje sa proizvodnjom. Ovo stvara veliki ekološki problem, ali takođe pospešuje prekomernu kupovinu. “Modna askeza“ znači nošenje nekoliko najosnovnijih komada, i to sve dok im ne istraje “rok“. Cilj je sastaviti nekoliko neutralnih kombinacija, koje mogu biti prikladne tokom cele godine. Previše aksesoara, šminke i nakita nisu funkcionalni, pa samim time nemaju nikakvu svrhu.

Inspiracija može biti Stiv Džobs, koji je poznat po svojoj prepoznatljivoj kombinaciji crne rolke, okruglih naočari i farmerki. On je verovao da jednostavni odevni predmeti ne odvlače pažnju i pomažu u koncentraciji. Čak je predložio da svi njegovi zaposleni nose uniforme i jednom prilikom je svima doneo sive prsluke. Niko se nije složio, ali filozofija njegove ideje predstavlja istinski aksetizam.

3. Minimalizam u domu

Miran i pročišćen um se može odraziti i u našoj kući. Minimalizam nije samo pečat luksuznih objekata – to je stanje svesti i stila života koji pruža “tišinu“ u svetu koji je uvek glasan i ubrzan. Potrebno je dobro “očistiti“ prostor, jer kada se odričemo starih stvari, odričemo se i ustajale energije koju one nose. Okreće se novi list gde su funkcionalnost i suptilnost glavni prioriteti. Naravno, ovakav stil ne mora biti potpuno hladan i sterilan. Japandi enterijer može biti savršena inspiracija za minimalistički dom, ali uz prirodne detalje koji pomažu u relaksaciji.

4. Ishrana

U mnogim verama se izgladnjivanje smatralom pravom požrtvovanju i primenom asketizma. Međutim, ekstremna zabrana nije pravi cilj, jer je važno da mislimo na svoje telo i zdravlje. Ljudi koji praktikuju ovu filozofiju su najčešće izbirljivi po pitanju hrane, kako zbog etičkih, tako zbog zdravstvenih razloga. Mnogi su vegeterijanci ili vegani, ili pažljivo proučavaju odakle su došli životinjski proizvodi koje konzumiraju. Važan je kvalitet hrane i izbegavaju se zamrznuta i kupovna jela, fabrički prerađene poslastice, kao i obedovanje u restoranima (osim ako to zaista nije neophodno). Dovoljno je unositi hranjive materije kako bi telo bilo zdravo i imalo gorivo, a ne zarad uživanja.

Primeniti ovakve promene u životu sigurno nije jednostavno. Štaviše, danas je to teže nego ikada, pogotovo kada nam se reklamiraju proizvodi, površne vrednosti i različita uživanja na svakom koraku. Ako želite da probate da živite po ovoj drevnoj filozofiji, možete početi od malih stvari. Ukloniti višak aplikacija, raščistiti ostavu, donirati odeću koju godinama ne nosite… Ovaj stil života ne ohrabruje cinizam prema savremenom dobu i zatvaranje u sebe, već veoma svesne promene navika koje će biti blagodatne našem umu i telu. Samim time, podiže nam se društvena i ekološka svest i ovakav način razmišljanja može pozitivno uticati ne samo na nas, već i na druge.