Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan od 16. do 21. oktobra u mts dvorani u Beogradu. Otvoriće ga „Film sa balkona“ autora Pavela Lozinskog.

– Festival je doživeo da bude punoletan. Kada smo počinjali 2005. činilo se da je deseti festival mnogo daleko. Uprkos nebrojenim problemima i turbulencijama dočekali smo 18. izdanje – rekao je direktor i osnivač „Sedam veličanstvenih“ Zoran Popović.

Prema njegovim rečima, kod nas postoji interes da se gledaju dokumentarna ostvarenja. To je zato što „tajne koje oni dodiruju na velikom platnu, magijom filma na vrlo poseban način postaju bliske“.

Kako je najavljeno, 18. festival „Sedam veličanstvenih“ predstaviće sedam premijernih ostvarenja ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije. Očekuje se i projekcija jednog legendarnog dokumentarnog filma u okviru specijalne projekcije.

Popović je rekao da je Lozinki jedan od najvećih evropskih filmskih umetnika. On je njegov „Film na balkonu“ opisao kao „manifest dokumentarizma“ i ostvarenje sna za autore „sinema verite“.

Popović je najavio prikazivanje dokumentarnog filma „Mladi Platon“ i dolazak na festival autorke Nijase Ni Kinon i producenta Dejvida Rejna. Upravo neposredno pred američku bioskopsku premijeru u Njujorku.

Govoreći o „Blagu krima“ holandske rediteljka Uke Hogendejk Popović je naglasio da je „napravljen u maniru velikih igranih filmova u kojima se dešavanja i obrati smenjuju neverovatnom brzinom“. Film koji prati dramatična dešavanja oko muzejskih eksponata.

Na „Sedam veličanstvenih“ dolazi i „Jedna provincijska bolnica“ Ilijana Meteva. Ovo ostvarenje je nagrađen u Karlovim Varima. Dolazi i Španac Pera Puđbert sa poetskom pričom „Vetar koji nas pokreće“. Takođe će biti predstavljen i film austrijskog fotografa i autora Andreasa Horvata superiornog vizuelnog stila „Zoo Lockdown“.

Popović je rekao da će festival zatvoriti film „Matter Out of Place“. To je delo jednog od rodonačelnika modernog dokumentarizma“ austrijskog autora Nikolausa Gejrhaltera.

U znak sećanja na jednu od najvećih filmskih umetnica sveta Hedi Honigman u okviru specijalne projekcije biće prikazan jedan od najznačajnijih modernih dokumentarnih filmova „Zaborav“, sniman u glavnom gradu Perua. Limi, rodnom mestu velike autorke.