Treći filmski klasik festival Merlinka biće održan od 12. do 18. septembra u beogradskoj Kinoteci. Tokom sedam dana će biti prikazano četrnaest filmova, među kojima će biti pet premijera.

Ovogodišnji festival obeležiće sto godina od rođenja italijanskog reditelja i pisca Pjera Paola Pazolinija. Na festivalu Merlinka se obeležava i četrdeset godina od smrti nemačkog reditelja Rajnera Verbera Fasbindera.

Festival će, 12. septembra u 18 časova, premijerno otvoriti domaći dokumentarni film „Borba koja traje“ u režiji Aleksandra Nikolića. Film prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji. Predstavljena je životnim pričama i ispovestima sagovornika koji žive sa HIV-om. Oslikavaju stigmu koja se obrušava na obolele od ove bolesti.

Program festivala obuhvata i švedski igrani filmovi „Nešto mora da se slomi“ u režiji Ester Martin Bergsmark. Tu je i svetska premijera slovenačkog dokumentarnog filma „LGBT SLO 1984“ u režiji Borisa Petkovića.

Među najavljenim filmovima nalazi se više filmova poznatog reditelja Pjera Paola Pazolinija: „Cvet 1001 noći“ (1974), „Teorema“ (1968), „Kenterberijske priče“ (1972) i „120 dana Sodome“ (1975).

Pazolini je snimio više od dvadeset filmova. Za iste je nagrađen Zlatnim i Srebrnim medvedom u Berlinu, nominovan za Zlatnu palmu u Kanu i Zlatnog medveda u Veneciji. Pazolini je svirepo ubijen u 52. godini 1975. godine.

Na programu festivala će se naći i američki filmovi „Filadelfija“ Džonatana Deme iz 1993. godine, nikada do sada u Srbiji prikazani „Ružičasti narcis“ Džejmsa Bidguda iz 1971. i „Ponoćni kauboj“ Džona Šlisingera iz 1969., nemački filmovi „Kerel“ Rajnera Vernera Fasbindera iz 1982. i „Posledica“ Volfganga Petersena iz 1977., kao i srpski film „Parada“ Srđana Dragojevića iz 2011. godine.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jugoslovenske kinoteke, Gete instituta, Italijanskog kulturnog centra, Švedskog filmskog instituta i Švedske ambasade u Beogradu.