Glumac Robi Koltrejn preminuo je u 72. godini. Koltrejn je tumačio lik Hagrida u filmovima o čuvenom izmišljenom čarobnjaku Hariju Poteru.

Igrao je i u detektivskoj drami „Kreker“, kao i u dva filma o tajnom agentu Džejmsu Bondu – „Zlatno oko“ i „Svet nije dovoljan“.

Umro je u bolnici nadomak Falkirka u Škotskoj, saopštila je njegova agentkinja Belinda Rajt.

Jedva čekamo novi doku film o životu Džonija Keša

Ona ga je opisala kao čoveka „jedinstvenog talenta“. Dodala je da je u ulozi Hagrida „doneo radost deci i odraslima širom sveta“.

– Ja ću ga lično pamtiti kao izuzetno odanog klijenta. Takođe i kao divnog glumca, strašno inteligentnog, briljantno duhovitog čoveka, a ponosna sam što sam mu 40 godina bila agentkinja i nedostajaće mi. Iza njega ostaju sestra Eni Rae, deca Spenser i Alis, kao i njihova majka Rona Gemel. Molim vas da poštujete privatnost porodice u ovom teškom trenutku – dodala je.

Glumac i emiter Stiven Fraj putem Tvitera se oprostio od kolege:

– Tolika dubina, moć i talenat. Bio je toliko duhovit da je izazivao kikotanje i smejanje, kojem nismo mogli da se odupremo dok smo snimali prvu televizijsku seriju Alfresko. Zbogom, stari momče, strašno ćeš mi nedostajati – poručuo je Fraj, piše BBC.

Koltrejn je tokom novogodišnjih praznika 2006. godine odlikovan Ordenom britanske imperije. Dodeljena mu je zbog glumačkih zasluga, a pet godina kasnije dobio je Bafta nagradu u Škotskoj za izuzetan doprinos filmu.