Grčka glumica Irena Papas, koja je igrala u više od 70 filmova, preminula je u 96. godini.

Tokom karijere koja je trajala više od 50 godina, a tokom koje je igrala uloge jakih žena na filmu i u pozorištu, Irena Papas je smatrana simbolom grčke lepote i predstavnikom mediteranske kulture u inostranstvu. Karijeru je započela u pozorištu, a 1951. godine i na filmu. Najpoznatija je po ulogama u filmovima „Z“, „The Guns of Navarone“ i „Grk Zorba“ gde je igrala sa Entonijem Kvinom.

Zbog njenog protivljena grčkoj vojnoj hunti koja je bila na čelu države od 1967. do 1974. godine, bila je u egzilu u Italiji i Njujorku. U zemlju se vratila kada je hunta pala. Irena Papas je rođena 3. septembra 1926. godine u Grčkoj kao Irena Lelekou.

Katimerini ne navodi uzrok smrti, ali podseća da je 2018. objavljeno da glumica već pet godina boluje od Alcajmerove bolesti.

„Ne tražim karijeru“

„The Guns of Navarone“ iz 1961. godine, u kojem je glumila zajedno sa Gregorijem Pekom i Entonijem Kvinom, kao zamišljeni grčki gerilac, bila je značajna uloga u Papasovoj karijeri. Ponovo bi se udružila sa Kvinom u filmu „Grki Zorba“ iz 1964. godine, još jednom bezvremenskom klasiku.

– Otišla sam iz Grčke da otkrijem gde je najbolja gluma. Htela sam da naučim. Nisam tražila karijeru. Ako dobro radite svoj posao, karijera dolazi sama od sebe – rekla je za državnu TV ERT 2002. godine.

Godine 1969. igrala je udovicu ubijenog poslanika u Kosta-Gavrasovoj drami „Z“ nagrađenoj Oskarom. Papas je osvojila nekoliko nagrada, uključujući najbolju glumicu na Berlinskom filmskom festivalu 1961. godine i Zlatnog lava 2009. godine za životno delo u Veneciji. Ipak, opisala je sebe kao „kukavicu“ koja se okrenula pozorištu da bi prevazišla plašljivost i borila se da pomiri svoju vatrenu ličnost na ekranu sa svojim pravim ja.

„Slava mi ništa nije donela“

– Slava mi ništa nije donela. Nasuprot tome, uništila je moj privatni život. Jer osoba koja će mi prići, recimo seksualno, već se zaljubila u moj imidž – rekala je Papas u intervjuu grčkom dnevniku Eleftherotipia 2003. godine.

Godine 2004. otkrila je tajnu, dugu aferu sa Marlonom Brandom koju je imala 1950-ih godina.

– Imali smo ljubavnu priču –  rekla je ona za italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Sa 18 godina, Papas se udala za svog učitelja glume Alkisa Papasa. Nisu imali dece i ubrzo su se razveli, ali je ona zadržala muževljevo prezime. U poslednjim godinama života živela je u blizini atinskog Akropolja. O njoj je brinula nećaka dok se borila sa Alchajmerom.