Da li volite da se mazite sa partnerom? Pa, nakon što pročitate sledeće redove, volećete još više. Ne samo da maženje može intimnije povezati vas i vašeg partnera, već ono može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje. 

Smanjuje stres

Ako još niste pronašli svoj efikasan način da se nosite sa stresom, svakako preporučujemo maženje! Kada se mazite sa osobom koja vam mnogo znači, oksitocin počinje da se oslobađa u vašem telu – smiruje vas i omogućava vam da se efikasnije nosite sa stresom. Takođe može smanjiti krvni pritisak i nivoe hormon stresa u telu.

Ublažava bol

Deca vole da se maze kada su bolesna i to iz veoma dobrog razloga. Maženje može ublažiti bol. To se dešava zbog gore pomenutog oksitocina, koji uspešno blokira signale bola. Medicinski istraživači su čak razmatrali kako se oksitocin može pretvoriti u lek protiv bolova.

Dobro je za srce

Normalan nivo krvnog pritiska i život bez nerviranja izuzetno su važni za zdravlje srca. Možete ga jako opteretiti ako ne obraćate pažnju na vrednosti krvnog pritiska i stalno ste pod stresom. Kao što smo već napisali, maženje je odličan metod za smanjenja stresa, pa samim tim ova aktivnost blagotvorno deluje i na zdravlje srca, piše Aktivni.si.

Može sprečiti prehladu i ublažiti simptome nekih bolesti

Grljenje voljene osobe je opuštajuće i pomaže u oslobađanju od napetosti, što je dobro za normalno funkcionisanje imunog sistema. Sa poboljšanim imunitetom telo će se lakše boriti protiv virusa ili bakterija. Ako ste već bolesni, maženje vam može olakšati simptome. Međutim, takav kontakt se naravno ne preporučuje ako imate neku zaraznu bolest koju možete preneti na druge.

Povećava povezanost s partnerom

Parovi koji se mnogo grle, ljube i maze luče više sada već dobro poznatog hormona oksitocina, koji se naziva i hormon ljubavi. Kada svoj osećaj zadovoljstva vezujemo za neku osobu, jasno je da će naša povezanost s njom biti još veća.

Poboljšava kvalitet sna

Ne brinite ako ne možete da zaspite dok se mazite i kasnije se otkotrljate na svoju polovinu kreveta; sama činjenica da ste se mazili će vam pomoći da lakše zaspite. Preporučljivo je da maženje s partnerom pre spavanja traje bar 10 minuta.