Jubilarni, peti „Karlovci film festival“ biće održan od 19. do 21. avgusta na Vidikovcu u Sremskim Karlovcima.

Svečano otvaranje planirano je u petak, 19. avgusta od 20 časova. Sat kasnije biće prikazan kultni film Zdravka Šotre „Lajanje na zvezde“ u spomen na preminulog scenaristu Milovana Vitezovića, kojem će posthumno biti dodeljenjo priznanje za doprinos razvoju festivala.

Novina su radionice koje će se odigravati u subotu i nedelju. Radionice glume koje vode Katarina Bradonjić i Aleksandar Tobdžić biće održane drugog i trećeg dana od 10 do 14 sati u Kulturnom centru „Karlovačka umetnička radionica“, Trg Branka Radičevića 7. U subotu od 14 do 16 časova je na istom mestu planiran razgovor Ankice Mićašević koja će govoriti o filmu.

Drugog dana festivala od 19 sati na Vidikovcu biće održana tribina na kojoj će učestvovati režiser, scenarista i književnik Goran Marković, a od 21 sat publika će moći da pogleda izbor kratkometražnih domaćih, a potom i stranih filmova.

Dodela nagrada i priznanja planirana je za nedelju u 20 sati. Posle toga biće premijerno emitovan film „Posle zime“ u režiji Ivana Bakrača, a nakon njega i ostvarenje Milice Tomović „Kelti“. Festival je nastao na ideju studenata Univerziteta u Novom Sadu sa dramskog smera Akademije umetnosti. Prvi put je održan 2018. godine. Takmičarskog je tipa, a žiri dodeljuje nagrade svake godine u više kategorija. Najznačajnije su one za najbolji regionalni i najbolji internacionalni film. Pored dve takmičarske kratkometražne selekcije, u trećoj se prikazuju premijerno zapaženi filmovi domaćih i stranih autora.

Karlovci film Festival je deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Ulaz je besplatan, a za posetioce iz Novog Sada biće uveden vanredni autobuski polazak u 3.15 za Novi Sad. U slučaju vremenskih neprilika, organizator će blagovremeno obavestiti javnost o drugom mestu održavanja programa.

Organizator i nosilac projekta je MDM Produkcija, u saradnji sa „Karlovačkom umetničkom radionicom“. Festival uživa podršku karlovačke opštine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, te Ministarstva kulture i informisanja.