Austrijski filmski festival, u okviru koga će biti predstavljeno sedam novih ostvarenja, biće održan od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

O očekivanjima, organizačiji i samom programu govorio predstavnik festivala, direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks.

Ovogodišnji Austrijski filmski festival održava se ove godine prvi put posle pandemije. Fokus festivala je na savremenom austrijskom filmu, na njegovoj šarolikosti i raznovrnosti, koja predstavlja važan kvalitet austrijske kinematografije, rekao je Fajks.

– Ove godine imamo važne goste, reditelja Ludviga Vusta i montažerku Moniku Vili. Oni na neki način i predstavljaju primer ove raznovrnosti. Film Ludviga Vusta otvara festival, a film koji je montirala Monika Vili zatvara festival – naveo je on.

Frajks je istakao da je izazov, kao i svake godine, napraviti kvalitetnu sponu između publike i filmova.

– Mi smo napravili sjajan odabir, pre svega to je učinio profesor Aleksandar Janković sa Fakulteta dramskih umetnost, koji je napravio izbor od sedam filmova. Među njima je film Urliha Zajdlena, koji je planiran za kraj festivala, zatim film Oskarovca Štefana Ruzovickog. I film „Sone“ koji je ove godine dobio nagradu za debitanski film na Berninalu – poručio je Frajks.

Govoreći o „Krajnostima“, kao ovogodišnjem motu festivala, istakao je da je reč o krajnostima koji povezuju sve filmove na tematskom planu. Ipak se u svakom od njih radi o drugačijem obliku krajnosti.

– Pre svega to su krajnosti koje srećemo u svojoj svakodnevici, koja je predvidiva, koja se ponavlja, ali u okviru nje često ima i iskakanja koja su interesantna, i dramatična – rekao je on.

Dodavši da se film „Lucifer“ može svrstati u horor žanr, gde se javlja religiozni ekstrem ili ekstrem odnosa sa prirodom, prodorom civilizacije u prirodu. Frajks je najavio i neobičan naučno-fantastični film, film „Rubikon“. Bavi se budućnošću planete, prenoseći ekološke teme.

Film „Najkraća pesma na svetu“ se bavi temama migracija, izbeglica, kako u Austriji tako i na evropskom nivou. I ovo delo će se naći na ovogodišnjem programu.

Tu je i film „Hiterland“ Oskarovca Štefana Ruzovickog koji predstavlja sliku posle Prvog svetskog rata u Austriji, protkanom kroz kriminalistički triler, sa istorijskom podlogom.

– Film koji otvara festival „3:30“, pomenutog Ludviga Vusta, predstavlja jedan suptilan prikaz. Predstavlja dešavanja koja se dešavaju unutar nas samih. Radi se o dvojici prijatelja koji se dugo nisi videli. Kroz njihove razgovore se isponjavaju te neke krajnosti i različitosti koje su slabo vidljive na površini – rekao je Frajks.

On je poručio da svakako nije bilo lako odabrati ličnog favorita u ovom slučaju. Rekao je da se raduje filmu „Rimini“, koji jedini još uvek nisam pogledao, a koji zaista puno obećava.

– Film veliku snagu nosi sam sa sobom, toga svesni. Bili smo spremni da uložimo veliki napor u samu organizaciju festivala – poručio je za kraj Frajks Tanjugu.