Austrijski filmski festival ove godine održava se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu.

Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra. Novosadski deo je u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra. Niški se održava u Cineplexx-u Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Slogan ovogodišnjeg festivala je Krajnosti, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

– U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?). Može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom. Filmovi i postoje da ne bismo propali od istine – istakao je Aleksandar S. Janković.

Austrijski filmski festival će biti otvoren ostvarenjem 3:30 reditelja Ludviga Vusta, koji će posle projekcije učestovati u Q&A razgovoru sa publikom. Novo delo ovog plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa, obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

Gošća festivala je i montažerka Monika Vili. Ona je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara. Radila je rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film Rimini prikazuje na festivalu.