Uoči premijernog predstavljanja TV serije „Pad“ u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala izašao je prvi tizer za ovaj dugoočekivan serijal.

Serija „Pad“ sadrži osam epizoda, a rađena je po motivima knjige Žarka Lauševića. Opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993. godine u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka. Ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige „Godina prođe dan nikad“, serija „Pad“ prati život glumca Ivana Maslaća. To je od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama.

serija-pad-tizer-zarko-lausevic-2022
Foto: Firefly Productions Promo

 

Priča se nastavlja u istražnom zatvoru „Spuž“. Tu se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika. Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čoveka, sa kojim Ivan od detinjstva ima komplikovan odnos.

Ove dve priče se usložnjavaju i proširuju, osvetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije.

Reditelj Bojan Vuletić objašnjava da serija „Pad“ nije klasična adaptacija književnog dela.

– Predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obeležilo devedeste godine prošlog veka, na ovim podnebljima. I kada jedan glumac, umetnik čiji je poziv da širi humane vrednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu, stranu… To otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li posle pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? Ovo su samo neka pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor – kaže Vuletić i dodaje:

serija-pad-tizer-zarko-lausevic-2022
Foto: Firefly Productions Promo

 

– Stoga se serija „Pad“ ne tiče samo glavnog junaka – glumca, već kroz njegovu tragičnu sudbinu govori o ljudima koji su, kao i ta zemlja doživeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promenjena, a mnoge nove izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena.

Ekipu čine i scenaristi Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević. Izuzetne uloge su, pored Milana Marića u glavnoj ulozi, ostvarili i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i mnogi drugi.

Televizijsko prikazivanje očekuje se na zimu 2023. godine na Superstar TV.