Premijera nove HBO serije „Kuća Zmaja“ zakazana za 22. avgust. Međutim, kritičari širom sveta su imali priliku da vide prve epizode „prequel“ priče iz „Igre prestola“ univerzuma. Prema mišljnjenima kritičara, izgleda da je uzbuđenje oko serije opravdano, jer su prve pozitivne.

Radnja se odvija u periodu istorije Vesterosa kad su Targerijani vladali, odnosn preci Deneris Targerijen. U prvom planu biće kralj Viseris (Pedi Konsidajn) kao i princeza Renir i princ Demon (Ema Darsi i Met Smit). Tu će naravno biti još gomila drugih likova među kojima se ističu Korlis Velarion (Stiv Tusan) i Alisent Hajtover (Olivia Kuk).

Kada je izašao trejler za seriju, fanovi su već bili oduševljeni, i svi se nadaju da će se „House of the Dragon“ iskupiti za razočaranje koje je nastalo zbog poslednje sezone „Igre prestola“. Ako verujemo kritičarima, gledaoci sa pravom imaju visoka očekivanja.

– Pilot serije „Kuća zmaja“ efektno objašnjava svoj kontekst u odnosu na „Igru prestola“. Predstavlja nam njegove ključne likove i prikazuje centralni sukob serije. Lako se prati, prepuno je živih boja i detaljne teksturom. Za sada apsolutno dostojan naslednik – napisao je na Tviteru kritičar portala The Wrap, Brendon Kac.

– Nasilna! Šokantna! Epska. Bolja od „Igre prestola“ i serije „Breaking Bad“. HBO je to opet napravio. Ovo nije samo još jedna epska fantastika, ovo je najbolja serija ikada napravljena! Odlična akcija kao i muzika – rekao je Indiewire filmski kritičar na Tviteru.

– Nisam znala koliko mi je nedostajala tematska pesma Igre prestola sve dok je nisam čula večeras na premijeri „Kuće zmaja“! Prva epizoda je fantastična! Jedva čekam videti šta je sledeće. Držim palčeve da se ne ponovi zadnja sezona Igre prestola – rekla je kritičarka Ket Kombs.

– Za one koji su znatiželjni u vezi sa serijom, bez spojlera, mogu reći da je ono što mi se zaista sviđa činjenica da još uvek deluje epski dok priča ličnu i intimnu priču o jednoj porodici, prikazujući i njihovu ljubav i disfunkcionalnost – rekla je kritičarka portala Collider Kristina Radiš.

– Nije mi se svidela zadnja sezona Igre prestola. Uopšte. Ali priznajem da je premijera serije „Kuća zmaja“ stvarno dobro napravljena i svakako ću nastaviti sa gledanjem. Nakon što se epizoda završila, prikazali su prošireni pregled sezone i izgleda super – rekao je glavni urednik portala Collider Stiven Vajntraub.

Ako ste ipak očekivali malo opširniju priču, sa pojašnjenjima zašto su ljudi toliko popadali sa nogu, morate da znate da postoji zabrana o detaljisanju i spojlovanju, kako za ovu tako i za sve serije kad se emituju pretpremijerno.