Domaći festival angažovanog filma Slobodna zona ugostiće sve one koji žele da pogledaju najbolje angažovane igrane i dokumentarne filmove iz celog sveta.

Novo izdanje festivala otvoriće film Roberta Ostlunda „Trougao tuge“.

U bioskopskim salama Beograda, Novog Sada i Niša publika će moći da pogleda filmove od 3. do 8. novembra. Nakon toga na adresi kinokauch.com cela Srbija će biti u prilici da pogleda deo filmskog programa festivala.

Bejl je oduvek želeo da glumi jednog lika iz „Ratova zvezda“

Od 2005. godine Filmski festival Slobodna zona ohrabruje publiku da preispituje svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Zato se posebna pažnja se stavlja i na selekciju filmskog, kao i uređivanje pratećeg programa Festivala.

Tako ove godine, u potpunom kritičkom ključu prema konzumentskom svetu u kom živimo, film svečanog otvaranja je ovogodišnji pobednik Kanskog festivala „Trougao tuge“.

Zlatna palma je po drugi put otišla u ruke švedskog reditelja Rubena Ostlunda, prvi put za film „Skver“. Ostlund je poznat i po svom ostvarenju „Turista“. U njegovim filmovima je kritika i pojedinca i sistema, oštre satirične žaoke neće poštedeti nikog. Pogotovo neće skorojeviće koji za sebe misle da su nedodirljivi.

Ostlund je reditelj koji konstantno nijansira razloge zbog kojih će propasti zapadna civilizacija. Britkim humorom i poznavanjem najskrivenijih ljudskih poriva vešto u svojim filmovima gledaoce smešta izvan zone komfora. Tako i u „Trouglu tuge“, u metaforičnoj priči o sunovratu ljudske rase i kritici kapitalizma, brod kojim smo zaplovli neće nas odvesti baš kuda smo naumili. Vudi Harelson je kapetan ovog broda, po ubeđenju marksista.

A brod plovi u potpunu kritiku površnog, bogatog sveta. U kritiku ostanka bez ljudskosti, kritiku onih ljudi kojima je suma na računu merilo koliko su dobri ljudi. Svi znamo, što veći iznos na računu to manje empatije. I šta biva kada odjednom preživljavanje ne uključuje ništa drugo do set znanja i sposobnosti, šta kada odjednom hijerahija moći bude obrnuta? A sjaj fotografskih bliceva i modnih pisti zamenjen suncem koje nemilosrdno prži na pustom ostrvu? I pokaže se da ruke koje su pozirale u reklamama ne umeju da zapale vatru?

„Trougao tuge“ i u naslovu krije simboliku. Upravo može biti i ta hijerarhija moći vizuelno predstavljena. Lako se, zapravo, sve okrene naglavačke.

Termin koji ukazuje na nabore između obrva, na čelu, ono što nikako nije prihvatljivo u ovom lažno najsmejanom svetu u kom smo svi bogati i srećni.

Svečano otvaranje Festivala biće 3. novembra u mts Dvorani u 18.30 časova. Više o programu ovogodišnjeg festivala pogledajte na sajtu Festivala slobodnazona.rs i putem društvenih mreža Festivala. Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.