Konferencija „Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost“ biće održana od 28. do 30. oktobra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu. Održava se u okviru programa „Comics City Project“ Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, najavili su organizatori.

U okviru konferencije održaće se niz predavanja, radionica, seminara. Biće i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima. Bilo da su to javni prostori, muzeji, ulice ili mediji.

Konferenciju otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust. On se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva. Ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija) i Kuš!-kolektiv iz Letonije.

Međunarodni projekat „Remix Comix“ realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. U njemu učestvuju tri organizacije iz Srbije.

Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stićting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta „Remix Comix“ je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova. Bitno je da oni preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike.

Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.