Čuveni nemački redatelj Volfgang Pitersen preminuo je u 81. godini. Pitersen je režirao filmove „Das Boot“, „Air Force One“ i „The Neverending Story“.

Poznati reditelj je umro u petak od raka gušterače, okružen porodicom u kući u Los Anđelesu, izjavio je njegov asistent. Njegova supruga Marija-Antonea Borgel bila je uz njega, piše Variety.

Volfgang Pitersen je bio vrlo cenjen u Kaliforniji, u kojoj je živeo, kao i svojoj domovini. Radio je sa zvezdama poput Klinta Istvuda, Dastina Hofmana, Harisona Forda, Džordža Klunija, Breda Pita, Rene Ruso i Glen Klouz tokom karijere dugom nekoliko decenija.

Proslavio se u svetu filma 1981. godine sa „Das Boot“. Radnja filma je o posadi nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, sa Jirgenom Pročnvomom i Herbertom Gronemajerom u glavnim ulogama. Film je bio veliki hit, nominovan je za šest Oskara, a otvorio je put Pitersonu put u Holivud. Volfgang je dobio nominaciju i za režiju i za scenario.

Veliki hit bila je i „Beskrajna priča“ („The Nevernding Story“). To je dečiji film koji su obožavali i odrasli. Scena u kojoj umire konj Artax je i dalje za mnoge najtužnijih nekoliko minuta u istoriji filma. Pesma iz filma, istoimenog naziva, povampirila se sa popularnošću u prethodnim epizodama serije „Stranger things“.

Bez obzira na umetničke uspehe i nominacije, Pitersen se ipak najbolje snalazio u mejnstrim hitovima. Iza sebe je ostavio nekoliko sjajnih akcionih i avanturstičkih hitova. Politički triler „In the line of fire“ sa Klintom Istvudom i Džonom Malkovičem je bio veliki hit 1993. godine. Tu su i „Outbreak“ sa Dastinom Hofmanom kao i „Air force one“ sa Harison Fordom, „Troja“ sa Bredom Pitom. U vodene teme se vratio hitom „Savršena Oluja“ u kojoj su brodolomce glumili Džordž Kluni i Mark Volberg.