Čuveni mančesterski DJ i producent, Stju Alan, preminuo je 22. septembra u 61. godini. Uzrok njegove smrti je tumor gastrointestinalnog trakta, koji mu je dijagnostikovan prošle godine.

Stju Alan je bio jedan od pionira elektronske muzike i muzička ikona 80-ih 90-ih u Velikoj Britaniji. U tom periodu on je puštao muziku na stanicama Piccadilly Radio i Key 103 u Mančesteru. DJ Magazine ga je 1993. godine proglasio trećim najboljim DJ-em na svetu, piše MixMag.

Stjuova smrt objavljena je na zvaničnoj stranici muzičara na Fejsbuku. Predstavnici porodice su izjavili je da im je „laknulo što je konačno u miru“ nakon njegove teške bolesti.

– Sa velikom tugom pišemo ovu poruku kako bismo vas obavestili da je Stju preminuo – stoji u saopštenju.

Popularni DJ Karl Koks napisao je na Instagramu da mu je veoma žao što je preminuo njegov kolega.

– Izgubili smo jednog od mojih heroja i blistavu svetlost rejv scene kojoj je pomogao da se izgradi. Nikada neće biti zaboravljen. Moje saučešće upućujem njegovoj porodici i prijateljima – napisao je on.

Mnoštvo prijatelja i kolega odalo je počast Stjuu na društvenim mrežama. 808 State, koji je radio zajedno sa Stjuom 90-ih, odao je poštovanje na Fejsbuku.

– Stju Alen je bio veoma važan glas u istoriji emitovanja elektronske muzike Mančestera. Njegove lokalne radio emisije bile su kapija za mene i ostale članove 808 ekipe da čujemo zvuk Čikaga i Detroita kasnih 1980-ih. Stju je bio momak kome smo prvi vodili naše testne presinge. Stu je smislio nadimak Gui Called Gerald tako što ga je predstavio kao takvog – rekli su.