Australijska pevačica i glumica, rođena u Velikoj Britaniji, Olivija Njutn-Džon preminula je u ponedeljak u 73. godini.

– Dama Olivija Njutn-Džon (73) preminula je jutros mirno na svom ranču u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima – navodi se u objavi, preneo je Rojters.

Njen suprug Džon Isterling objavio je njenu smrt na svojoj Fejsbuk stranici.

– Tražimo da svi poštuju privatnost porodice tokom ovog veoma teškog vremena. Olivija je bila simbol trijumfa i nade već više od 30 godina na svom putu sa rakom dojke. Njena isceljujuća inspiracija i pionirsko iskustvo sa biljnom medicinom nastavlja se sa Fondom Olivije Njutn-Džon, posvećenom istraživanju biljne medicine i raka – rekao je on.

Njena najpoznatija filmska uloga je u filmu iz 1978. „Briljantin“ sa Džonom Travoltom. Njih dvoje su izveli hit „You’re the One That I Want“ koji je jedan od najprodavanijih singlova u istoriji. Dobitnica je četiri Gremi nagrade. Tokom karijere je izdala 28 studijskih albuma, a 1981. godine je dobila zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Porodica je tražila da se donacije doniraju njenoj organizaciji za rak, Fondu Olivije Njutn-Džon, umesto cveća. Iza nje su ostala 36-godišnja ćerka Kloi Latanci i braća i sestre.

Glumica je australijskim medijima pre četiri godine potvrdila da su joj lekari po treći put otkrili tumor. Ovog puta je bio na kičmi. Kako je izjavila tada, uz radioterapiju lečila se i prirodnim metodama, a tokom postupka lečenja trudila se da ostane optimistična. Uz to, bila je sigurna da će i ovog puta dobiti bitku sa ovom opakom boleću.

Olivija je prvi put pobedila rak dojke 1992. godine, dok je drugu bitku sa tumorom u ramenu dobila pre devet godina.

Zbog svojih zdravstvenih poteškoća, odlučila je da iskoristi svoju slavu, novac i uticaj da osnuje „Vellness i istraživački centar za rak Olivia Nevton-John u Melburnu, Australija“, koji ima preko 200 kliničkih ispitivanja u toku.