Nekada smo uživali u programu koji se nije prekidao, a sada, ako se ne „ubaci još koji novčić“, postaje stvarnost. Stigao je Netfliks sa reklamama.

Striming kompanija Netfliks je predstavio „Basic with Ads“, svoj dugoočekivani plan pretplate koji podržava reklame. Novi nivo će koštati 6,99 dolara mesečno u SAD. Od 3. novembra će biti dostupan u SAD, Kanadi, Australiji, Brazilu, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Japanu, Koreji, Meksiku, Španiji i Velikoj Britaniji.

Kompanija je rekla da ovo „neće uticati na trenutne planove i članove“. Istakli su i da „Basic with Ads dopunjuje naše postojeće Basic, Standard i Premium planove bez reklama“.

Nova opcija će sadržati većinu onoga što je dostupno uz Netfliskov trenutni osnovni plan od 9,99 dolara mesečno. Međutim, novina je da će uključivati u proseku četiri do pet minuta reklama po satu.

Te reklame će trajati 15 ili 30 sekundi i prikazivaće se pre i tokom TV serija i filmova.

Florens Pju igra u novoj Netfliksovoj kostimiranoj drami

Netfliks je napomenuo da će ponuditi široke mogućnosti ciljanja po zemlji i žanru. Razlog tome je kako bi pomogao „oglašivačima da dođu do prave publike i osigurali da su naši oglasi relevantniji za potrošače“.

– Oglašivači će takođe moći da spreče da se njihovi oglasi pojavljuju u programima koji bi mogli biti u suprotnosti sa njihovim brendom (npr. seks, golotinja ili eksplicitno nasilje) – rekao je Netfliks.

Pretplatnički plan sa reklamama je značajan trenutak u 25-godišnjoj istoriji Netfliksa.

Netfliks je teško počeo 2022. godinu. U prvom kvartalu, gigant za strimovanje je prijavio gubitak od 200.000 pretplatnika, što je bio prvi put da je izgubio pretplatnike u više od 10 godina.

Ovo je samo prvi korak od mnogih u pokušaju da povećaju zaradu i zadrže korisnike. Netfliks je takođe otkrio da neki filmovi i TV emisije neće biti dostupni zbog ograničenja licenciranja.