Mika je stekao slavu 2007. godine nakon što je objavio hitove „Grace Kelly“, „Lollipop“ i „Big Girl“. Sada je bio jedan od domaćina pesme Evrovizije 2022. godine.

Mika je rođen 18. avgusta 1983. godine u Bejrutu, Libanu. Pevač se sa porodicom prvo preselio u Pariz, a zatim u London. Studirao je na prestižnoj Vestminsterskoj školi i Kraljevskom muzičkom koledžu.

Pevač je poznat po svojoj muzici i objavio je svoj prvi singl „Relax, Take It Easy“ 2006. godine. Ta pesma je postala rekord nedelje BBC Radija 1. Njemu je to donelo slavu, te je proglašen za BBC-jev proboj u anketi muzičkih kritičara, Sound of 2007.

Mikin debi album „Life in Cartoon Motion“ pokazao se kao globalni hit. Dostigao je prvo mesto u Velikoj Britaniji i širom Evrope. Prodat je u preko 8 miliona primeraka širom sveta. Ploča je takođe sadržala četiri top 10 singlova u Velikoj Britaniji. Zaradila je četiri BRIT nominacije 2008. godine, a osvojio je „British Breakthrough Act“. Njegov drugi LP, „The Boy Who Knew Too Much“ iz 2009. godine bio je uspešan i prodat je u 2 miliona primeraka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIKA (@mikainstagram)

Francuzi su ga 2010. godine odlikovali Ordenom umetnosti i književnosti za zasluge u muzici. U pitanju je jedno od njihovih najprestižnijih priznanja.

Mika nastavlja da nastupa, pojavljujući se u emisiji posvećenoj Džordžu Majklu. Takođe je napravio i TV karijeru, provodeći tri godine kao sudija na italijanskom X Faktoru. Bio je i četiri na francuskoj verziji emisije „The Voice“.

Njegoa emisija „Stasera ​​casa Mika“ osvojila je nagradu Zlatna ruža za najbolju zabavnu seriju. Prikladno za istinski internacionalnu zvezdu, on tečno govori francuski, španski i italijanski, kao i malo libansko-arapskog.

Mikin najveći hit je „Grace Kelly“, prvi singl „Life in Cartoon Motion“. Osvojio je prvo mesto u Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Italiji.

Pevač je takođe objavio četiri singla koji su bili u 10 najboljih u Velikoj Britaniji. U pitanju su „Love Today“, „Big Girl (You Are Beautiful)“, „Happy Ending“ i „We Are Golden“. Još od 2009. godne nije izbacio ništa novo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIKA (@mikainstagram)

Mnogi ljubitelji muzike i filma ostaće u sećanju i njegove pesme „Lollipop”, koja je a cappella obrađena u filmu „Pitch Perfect 2“. Mika je takođe izveo naslovnu numeru za film „Kick Ass“ iz 2010. godine. Nastupao je na pesmama sa zvezdama kao što su Farel vilijams, Kijara i Arijana Grande.

Šta je Mika rekao o gostovanju na Evroviziji?

Pevač je pričao o gostovanju na Evroviziji 2022 i rekao da je već radio na televiziji u Italiji.

– Naučio sam da govorim italijanski samo zato što sam dobio priliku da odem da nastupam u X Faktoru. Jezik sam naučio za nekoliko meseci. Srećom moj italijanski je sada bolji. Ironično je u celoj ovoj priči da ću nastupati kao voditelj u Evroviziji, najvećoj TV emisiji koju je Italija ikada morala da prikaže, a cela stvar je na engleskom jeziku – ispričao je Mika.