Teleskop NASA Džejms Veb snimio je do sada najbolje fotografije takozvanih „Stubova stvaranja“. Tačnije, to je oblast svemira poznata po intenzivnom stvaranju novih zvezda, objavljeno je u sedištu NASA u Vašingtonu.

Džejms Veb je uspeo da snimi ove fotografije koristeći svoju infracrvenu kameru. Dobio je do sada najoštriji i najdetaljniji portret regiona stvaranja zvezda ikada viđen.

Na fotografijama se vide prozirni stubovi hladnog međuzvezdanog gasa i prašine, koji su isprekidani svetlim tačkama svetlosti, od kojih su većina zvezde. Crvenkaste vatrene kugle u blizini ivica stubova su novoformirane zvezde, navela je NASA.

Na fotografijama se vide i tamnocrvena područja nalik magmi duž unutrašnjeg perimetra nekoliko stubova. Te formacije su stvorene takozvanim metežom zvezda koje su još u fazi formiranja i ispuštaju u svemir mlazove materijala nadzvučnom brzinom.

Novi Netfliks koji niko nije želeo da vidi

Potom se ti mlazovi u svemiru sudaraju sa drugim materijalom, što stručnjaci nazivaju kosmičkim haosom. Srećom ove epske eksplozije i kosmološki sudari su daleko, na udaljenosti od oko 6.500 svetlosnih godina od Zemlje.