Popularno takmičenje za Pesmu Evrovizije održano je u maju, a pobedu je odnela Ukrajina. Od tog trenutka se pojavilo pitanje da li će zbog čitave teške situacije Ukrajina uopšte biti domaćin takmičenja.

Kako je u Ukrajini rat koji se vodi zbog ruske invazije, organizatori takmičenja odlučili da umesto Ukrajine domaćin bude Velika Britanija.

Velika Britanija je bila druga na ovogodišnjem takmičenju, pa je Evropska radiodifuzna unija (EBU) otvorila pregovore sa Bi-Bi-Sijem. Još nije poznato koji će grad biti domaćin, ali gradovi uključujući Glazgov i Mančester su izrazili interesovanje.

Kako je saopštio EBU, mesto domaćina trebalo bi da primi oko 10.000 gledalaca i da bude nadomak međunarodnog aerodroma. Još jedan zahtev je i da ima dovoljno hotelskog smeštaja za najmanje 2.000 delegata, novinara i gledalaca.

Podsetimo, na Evroviziji u Torinu ubedljivu pobedu odneo je muzički sastav Kalush orchestra iz Ukrajine. Pobedili su sa numerom „Stefania“.

Veliku Britaniju predstavljao je Sem Rajder. On je bio veoma popularan na društvenoj mreži TikTok, a u finalu je zauzeo drugo mesto. To je najbolji rezultat za Veliku Britaniju još od 1998. godine.

EBU je još ranije saopštila da, posle analize i sprovođenja studije izvodljivosti, Ukrajina ne može biti domaćin takmičenja. EBU je navela da ukrajinski javni servis ne može dati „bezbednosne i operativne garancije“ za održavanje takmičenja.

https://www.youtube.com/watch?v=F1fl60ypdLs&ab_channel=EurovisionSongContest