Zek Estrin, ugledni pisac-producent i šouner preminuo je 23. septembra u Hermosa Biču u Kaliforniji. Imao je 51 godinu.

Poznat je po svom radu na Foksovom filmu „Bekstvo iz zatvora” i Netfliksovom nedavnom oživljavanju „Izgubljenih u svemiru”.

Estrinovu smrt je u nedelju potvrdila njegova dugogodišnja agencija za talente, VME, piše Variety. Prijatelji i porodica su Estrina pamtili kao svestranog pisca i producenta koji je bio velikodušan mentor drugima.

Estrinova smrt je šokirala porodicu i prijatelje jer se znalo da je bio dobrog fizičkog zdravlja. Okolnosti Estrinove smrti nisu odmah bile jasne. Veruje se da je doživeo neki oblik srčanog udara dok je trčao na plaži.

– Zek Estrin je bio naše sve. Najbolji muž, otac, sin i prijatelj. Voleo je da sve usrećuje. Voleo je da sve nasmeje. Voleo je da bude pisac i producent i da učestvuje u stvaranju ovih emisija u kojima su ljudi uživali. Ali iznad svega, voleo je svoju porodicu i prijatelje. Hvala vam svima što ste deo njegovog i našeg života – rekla je Estrinova porodica u saopštenju.

Estrinovi preživeli uključuju njegovog oca, veterana TV pisca Džonatana Estrina. On je takođe bio izvršni potpredsednik Američkog filmskog instituta od 2004. do 2007. godine.

– Zek je bio naš klijent skoro 25 godina. Imao je izuzetno uspešnu karijeru i bio mentor mnogim piscima. Tako smo ponosni na sva njegova dostignuća i osećamo se blagoslovljeni što smo ga nazvali prijateljem – rekao je predsednik VME Ari Grinburg.

Rođen u Kaliforniji, Estrin je odrastao u Bruklinu. Pohađao je Univerzitet Južne Kalifornije i našao se u filmskoj produkciji, radeći na naslovima kao što su „Stranger Than Fiction“ i „O. Ušao je na TV kao producent usred procvata kasnih 1990-ih u dramskim serijama VB Netvork-a „Charmed” i „Davson’s Creek” i Foksovom kratkotrajnom „Tru Calling”.

Odatle je napredovao do pisanja i produkcije uloga u Foksovom visokobudžetnom akcionom filmu „Bekstvo iz zatvora“. Proveo je četiri sezone u visokooktanskoj seriji, dospevši do ko-izvršnog producenta. Met Olmsted, koji je radio rame uz rame sa Estrinom kao voditelj emisije „Bekstvo iz zatvora“ i izvršni producent, nazvao ga je „ujediniteljem“ i „jedinstvenim“ u izjavi za Varieti.

Estrinovi ostali preživeli su njegova supruga Kari Estrin i ćerke Šarlot i Kloi; njegova majka, Patricia Estrin; sestra, Amelia Burstin; polubrat, Dilan Arrants; i polusestre Džuli List i Lora Hamfri.