Na otvorenim sportskim terenima u sklopu Beograda na vodi, danas se održava peti po redu „Sajam sporta“.

Nakon intoniranja himne Republike Srbije, manifestaciju su otvorili zamenica gradonačelnika Grada Beograda Vesna Vidović i zamenik predsednika GO Savski venac Uroš Tripković.

Zvaničnici su zatim obišli Sajam i zajednički poslali poruku o važnosti  sporta u svakodnevnom životu. Istakli su i potrebu za razvijanjem pozitivnih navika i podsticanjem građana. Posebno se odnosi na decu i mlade na rekreativno bavljenje sportom.

Uroš Tripković je zahvalio Beogradu na vodi što su omogućili da se sajam održi na njihovim sportskim terenima.

– Pokazatelj koliko je ova manifestacija značajna i potrebna građanima Savskog venca, jeste rekordan broj prijavljenih učesnika, dece, sportskih klubova i izlagača. Opština Savski venac organizuje različite besplatne sportsko-rekreativne programe namenjene svim uzrastima i generacijama. Tako je i program ove već tradicionalne manifestacije prilagođen svim starosnim kategorijama. Pozivam sve da se dobro zabavimo i  družimo kroz različita sportska takmičenja – poručio je Tripković.

sajam-sporta-2022
Foto: Sajam sporta
Vesna Vidović istakla je da će Grad Beograd uvek podržavati manifestacije koje imaju za cilj da deca provode kvalitetno vreme edukativnog karaktera. Da razvijaju sportski i takmičarski duh i podstiču pravilan rast i razvoj.

– Svedoci smo da u današnje vreme deca provode dosta vremena u zatvorenom prostoru sa računarima i mobilnim telefonima. Mislim da su ove manifestacije najbolji način da se deca podsete nekih igara koje su možda zaboravili.

Na Sajmu sporta učešće je uzelo preko dvadeset sportskih klubova, udruženja i organizacija sa teritorije opštine. Tu je i preko 350 dece iz osnovnih škola sa Savskog venca.

Tokom trajanja sajma, do 14 časova, posetioci svih starosnih dobi imaju priliku da vežbaju na otvorenom. Po programu održaće se osam različitih turnira i aktivnosti.

Među turnirima koji se održavaju tu su futsal, između dve vatre, šah, stoni tenis, takmičenje u izdržljivosti i kros. Takmičenje kojim je započet program je „Brzinom do zvezda“ (trke u sprintu na 40m za učenike III i IV razreda OŠ). Na kraju sve posetioce očekuje zajedničko grupno vežbanje odraslih i dece sa Udruženjem  „Aktivnija Srbija“.

Među učesnicima su: Mačevalački klub „Crvena zvezda“, Rvački klub „Crvena zvezda“, Institut za ženski sport i Akademija Marine Maljković, „Aktivnija Srbija“, Karate klub „Diplomatik“, Bokserski klubovi „Partizan“ i „Crvena zvezda“, Savez Beograda za dizanje tegova, Šah klub „Partizan“, Stonoteniski klub „Partizan“, Fudbalski klub „Grafičar“, Košarkaški klub „Savski venac“, Sokolsko udruženje „Matica Beograd“ (ples i gimnastika), Plivački klub „Crvena zvezda“, Biciklistički klub „Crvena zvezda“ i drugi.