Tom Henks je glumac koji je osvojio dva Oskara. On je takođe nagrađivani producent. Čak je i uspešan režiser više filmova i TV serija. On je odnedavno i pisac romana.

Njegova nova knjiga pod nazivom „Stvaranje još jednog velikog filmskog remek-dela“ izlazi 2023. godine. Verovali ili ne, on i dalje nije zadovoljan postignutim pa tako tvrdi da broj dobrih filmova koje je snimio može da se prebroji prstima jedne ruke.

Tokom promocije svog novog romana, Tom Henks je govorio za magazin „People“. Pričao je o inspiraciji za njegovu priču. Ispičao je i ponešto o tome kako njegova filmska karijera igra tako veliku ulogu u predstojećoj knjizi.

„Stvaranje još jednog velikog filmskog remek-dela“ (The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece), kako njegov naslov sugeriše, roman je o likovima koji prave film. Knjiga govori o produkciji filma o superherojima. Od trenutka kada je napisan njegov izvorni materijal tj. strip, pa do trenutka kada Holivud odlučuje da ga adaptira za veliko platno. Budući je Henks radio na dosta filmova, on je u svoj roman uneo mnoge stvari koje je iskusio. Ipak mu karijera traje malo više od četiri decenije.

– Niko ne zna kako se pravi film iako svi misle da znaju – rekao je Henks.

– Napravio sam gomilu filmova, a rekao bih da su četiri od njih prilično dobra, i još uvek sam zadivljen kako nastaju filmovi. Od prve ideje do njene realizacije na ekranu, ceo proces je čudo.

Henks je dalje komentarisao: „Snimanje filmova je veoma težak posao tokom veoma dugog vremenskog perioda. Taj posao se sastoji od istog broja trenutaka radosti kao i broja momenata kada osećamo samo prezir prema sebi. To je najbolji posao na svetu, ali i posao sa najviše izazova za koji znam.

Sa filmovima kao što su „Forest Gamp“, „Filadelfija“, „Spasavanje redova Rajana“, „Zelena milja“, „Most špijuna“ i mnogih drugih kvalitetnih ostvarenja u svom opusu, zaista je čudno što Henks tvrdi da je igrao u samo četiri „prilično dobra“ filma.

Roman poznatog glumca pod nazivom „Stvaranje još jednog velikog filmskog remek-dela“ trebalo bi da stigne u knjižare 9. maja 2023.