Plesni duo Röyksopp poziva Astrid S, Alison Goldfrap i Suzan Sundfor na vožnju dvostrukim albumom u melanholiju i nostalgični ples.

– Sveobuhvatna stvar sa „Profound Misteries“ je da pokrenete vašu maštu. Da pokrenete svoja čula – nedavno je rekao Sven Berg iz Röyksopp.

Par je savladao umetnost slikanja živopisnih pejzaža i raspoloženja bolje od većine plesnih tokova. Njihov vrhunac je stigao sa njihovim sada ključnim debitantskim albumom iz 2001. godine „Melody A.M.“.

To je besprekorna kolekcija blistavog, ambijentalnog chill-house-a sa kristalnim zvukom i balearičnim ritmovima. Nekako je zvučalo kao da dolazi i iz Bergena i iz Ibice u isto vreme, piše NME.

Prvi deo „Profound Misteries“, objavljen u aprilu, zamišljen je kao ponovni uvod u duo nakon pomalo tmurnog prethodnika iz 2014. „The Inevitable End“. Usidren je opuštenim trenucima kao što su glacijalno instrumentalni „(Nothing But) Ashes“ i niski, Gorillaz-i džem „The Ladder“. Zatim, tu je prostrano, ali zapanjujuće raspoloženje „How The Flowers Grow“, u kojem se pojavljuje 4AD Pikk. Sarađuje sa norveškom sad-pop kraljicom Suzan Sundfor (gorko-slatka „The Mourning Sun“ i vrhunska, melanholija numere „You want me“).

Međutim, to je podignuto uzbudljivijim trenucima kao što su razarač za plesni podijum sa Beki Marijem u glavnoj ulozi „This Time, This Place…“. Tu je i zarazno prilagođeni radio „Impossible“ u kojem se pojavljuje elektro kraljevska porodica Alison Goldfrap. Mora se spomenuti i „Breathe“ sa rastućom nordijskom zvezdom Astrid S.

Ovo je raspoloženje koje utire put za „Profound Misteries II“. Ritam od 10 numera „ukazuje na inspirativne žanrove i umetnike koji su nam pomogli da se stvorimo kada smo bili deca“, kako je rekao Berge.