Ovih dana ljubitelji formule 1 mogu da uživaju u trci za Veliku nagradu Belgije. Na ovoj stazi, pre nešto više od trideset godina veliki Airton Sena, napravio je nadljudski podvig o kome se i danas priča. Naime, 1992. godine vozač Erik Komas u trci na stazi za GP Belgije doživeo je ogroman peh. Tokom trke i 16. zavoja na stazi u Belgiji, Komas se sudario sa Blanchimontom, pri čemu je ostao bez svesti. Reno Ligier Erika Komasa, stajao je na sred staze, a Erikova noga je ostala na gasu.

Uvidevši ozbiljnost situacije veliki Airton Sena, čovek koji se mnogo puta dokazao u svojim utrkama, sada je na delu pokazao i svoju ljudskost. Primetivši da je francuski vozač u svom Renou bez svesti, Sena je momentalno parkirao svoju formulu i krenuo u misiju spasavanja života kolege.

Rasplet situacije:

Sena je svesno odustao od ove utrke. NIje mnogo mario za konačan ishod, niti za potencijalno gubljenje bodova. No, ono što ovaj podvig čini još većim, spasavajući tuđi život rizikovao je sopstveni. Zaustavio se tik pored Komasa. Sena, koji je bio nekoliko stotina metara iza francuskog trkača, vidio je nesreću, otkrio da je Erik u nesvesti, prišao je i isključio motor. Dok je trčao prema zastavljenom Renou, Airton Sena se doslovno sklanjao od ostalih trkača koji su pristizali.

Komasa su potom prevezli u bolnicu pa nije učestvovao u trci u Toplicama, već se vratio u sljedećoj, utrci godine u Monci.

Erik Komas je nakon ovog događaja u više navrata Seni iskazao zahvalnost, a jednom prilikom je i sam izjavio:

“Ugasivši motor, sprečio je eksploziju. U tom trenutku Ayrton Senna mi je spasao život.“

Ovaj događaj ušao je u istoriju, ne samo formule 1, nego i ostalih sportova. Veliki podvig Airtona Sene nije zaboravljen ni nakon više od trideset godina. Nadamo se da će i nadolazećim generacijma sportista poslužiti kao jasan pokazatelj šta su to zapravo humanost i fer-plej na delu.