Novak Ðoković izjavio je da je motivisan da ispiše istoriju tenisa. Rekao je da će jednog dana da se povuče iz ovog sporta kao što je to učinio Švajcarac Rodžer Federer.

Ðoković je, u razgovoru sa bivšom francuskom teniserkom Marion Bartoli za „RMC sport“, ponovio da je iza njega teška godina. Bartoli je pitala srpskog tenisera da li smatra da je najbolji teniser svih vremena.

– Mnogo je parametara o kojima bi trebalo da se diskutuje. Ja sam veoma motivisan da pišem istoriju našeg sporta. Drugima prepuštam da o tome polemišu – rekao je Ðoković uoči starta Mastersa u Parizu.

Ðoković je govorio i odluci Federera da se penzioniše. Švajcarac je u septembru na Lejver kupu odigrao poslednji meč u profesionalnoj karijeri.

– To je bilo jedinstveno iskustvo, biti akter tog događaja. Nevjerovatno je što je Rodžer uradio na terenu i van terena. Izuzetno ga poštujem. Naravno da mi je na terenu on pre svega bio rival. Ja sam profesionalac, želim da pobedim. Ali, te noći, rivalstva nije bilo, samo ogromno poštovanje. Nadam se da ću jednog dana ja moći da odem kao Rodžer. To je bio divan trenutak – naveo je srpski teniser.

Ðoković je ove sezone igrao samo na devet turnira.

– Prvi deo sezone i sve što se dešavalo u Australiji, osetio sam kao izazov, uticalo je na mene to u emotivnom i mentalnom smislu, pogodilo je moju igru. Ipak, uspeo sam da pronađem taj željeni nivo i to se desilo krajem sezone na šljaci. Vimbldon uvek dođe u pravo vreme u mojoj karijeri. Kada mi je potrebna velika doza samopouzdanja i velika titula, Vimbldon je uvek tu – priznao je Ðoković.

Srpski teniser je Masters u Parizu osvajao šest puta u karijeri.