Potpredsednik Košarkaškog saveza Turske (TBF) Omar Onan zapretio je da će se reprezentacija ove zemlje povući sa Evropskog prvenstva. To je zbog skandala po završetku meča sa Gruzijom u meču 3. kola grupe A u Tbilisiju.

Gruzija je pobedila posle dva produžetka 88:83, a na terenu je umalo došlo do fizičkog sukoba između igrača Turske Furkana Korkmaza i gruzijskog košarkaša Dude Sanadzea. Na ovom meču je isključen i selektor Turske Ergin Ataman.

Onan se oglasio na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza Turske i istakao da su po završetku meča napadnuti košarkaši ove reprezentacije.

„Dok je Korkmaz išao do svlačionica sa našim trenerom, napali su ih košarkaši Gruzije koji nisu igrali zajedno sa isključenim igračem (Sanadzeom) i policijom. Ne bi smeo da bude napadnut igrač koji ide u svlačionicu“, rekao je Onan.

Potpredsednik TBF-a tvrdi da je turske košarkaše napala i gruzijska policija.

„Ušli smo u tucu sa gruzijskom policijom. Pozivam FIBA da reaguje. Ovo sam sve rekao zvaničnicima FIBA. Nemojte da se niko zavarava da smo mi glupi. Oni će nam doneti sve snimke iz tog hodnika i nećemo propustiti ni minut. Razgovarao sam sa predsednikom TBF Hidajetom Turkogluom i ako to ne urade napustićemo ovaj turnir“, dodao je, između ostalog, Onan.

On je istakao da na turniru u Tbilisiju ima dosta propusta u organizaciji.

„Igrači od hotela do hale putuju 45 minuta. Ne možete da radite ovaj posao, ako ne možete da im obezbedite bezbednost. Ponavljam ako snimci sa sigurnosnih kamera ne budu pokazani mi ćemo da napustimo ovaj turnir. Nikada nisam video ovako nešto. FIBA je odgovorna za ovo. Žalili smo se na meč sa Gruzijom, pošto je bilo dosta sudijskih grešaka na našu štetu. Videćemo da li će utakmica biti ponovo odigrana“, izjavio je Onan.

Turska posle tri kola ima skor od dve pobede i jednog poraza. Gruzija je zabeležila jedan trijumf i dva poraza.