Srpski rvači grčko-rimskim stilom ostvarili su istorijski uspeh na šampionatu sveta u Beogradu. Oni su posle dva dana takmičenja osvojili dva zlata i ostvarili dva plasmana u finale.

Srbija je obezbedila četiri medalje i oborila dosadašnji rekord od tri medalje na jednom šampionatu.

Ta dva zlata su osvojili Ali Arsalan i Zaruba Datunašvili, tačnije po zlatnu medalju. Danas će se za zlato u finalu boriti Sebastijan Nađ i Mate Nemeš.

Arsalan je u kategoriji do 72 kg u finalu pobedio Ulvija Ganizadea iz Azerbejdžana rezultatom 7:4.

Naturalizovani Iranac, koji se takmiči pod srpskom zastavom, prethodno je u polufinalu ubedljivo savladao Francuza Ibrahima Ganema.

Na putu do finala bio je bolji i od Andreja Kulika iz Ukrajine, Roberta Friča iz Mađarske i Kristupasa Slijeve iz Litvanije.
zlata-rvanje-srbija-sp-2022
Foto: RSS

Arsalanu je ovo druga medalja ove godine za Srbiju, nakon što je osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Datunašvili je odbranio je titulu prvaka sveta, u kategoriji do 87 kilograma, pošto je u finalu pobedio Turpan Bisultanova iz Danske rezultatom 6:2.

Datunašvili je bio najbolji na planeti i prošle godine u Oslu.

Osvajač bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju na putu do finala pobedio je i Davida Losoncija iz Mađarske 4:3.

Danas će se za titule svetskog šampiona boriti Sebastijan Nađ i Mate Nemeš. Nađ je u polufinalu ubedljivo savladao Taleha Mamadova iz Azerbejdžana 5:0.

Prethodno, u prvom kolu, bio je bolji od Abdeldžebara Džebarija (7:1) iz Alžira. Potom je u osmini finala rezultatom 5:1 savladao Razvana Arnauta iz Rumunije. U četvrtfinalu pobedio je Hračjua Pogosjana iz Jermenije 4:0.

Nemeš je u polufinalu savladao Hasrata Jafarova iz Azerbejdžana 5:2.On je u prvom kolu savladao Indijca Ašu Ašua (9:0), zatim u osmini finala Turčina Murata Firata 10:2, da bi u četvrtfinalu bio bolji od Poljaka Mateusa Bernateka 3:1.

Srbija je imala priliku i za petu medalju, ali je Viktor Nemeš u meču za treće mesto poražen od Jermena Malkoša Amajana 7:1