Iako se još nije završila ova takmičarska godina, već se uveliko u teniskim krugovima priča o narednoj. U centru pažnje su vesti o Novaku Đokoviću i njegovo (ne)igranje na Australijan openu.

Srbin je početkom ove sezone doživeo pravu dramu u Australiji. Pre dolaska u Melburn dobio je medicinsko izuzeće, ali kada je stigao, Australijanci su se predomislili. Uzeli su mu vizu, držali ga zatvorenog nekoliko dana u hotelu sa migrantima. Na kraju posle desetak dana ponižavanja, suđenja i maltretiranja zabranjeno mu je da učestvuje na Australijan openu. Deportovan je i zabranjeno mu je da uđe u ovu zemlju tri godine.

Australija je potom dobila novo rukovodstvo. Navodno je bilo spremno da Novaku da zeleno svetlo da se vrati u Australiju. Iako je prethodna vlast Novaku zabranila da se vrati naredne tri godine to može da se promeni ukoliko ministar za imigraciju Australije pristane na izuzeće.

Sve je još uvek u magli, ali sa najmanjeg kontinenta stižu ohrabrujuće vesti za srpskog tenisera.
vesti-australijan-open-2022
Foto: Printscreen/ Twitter

Naime, jedna od vodećih telivizijski kuća „10 News first Melbourn“ organizovala je veliko glasanje na svoom Tviter nalogu. Narod Australije dobio je priliku da se izjasnio da li smatraju da bi Đoković trebalo da kroči na njihovo tlo i dobije šansu da napadne prvi grend slem u godini.

Na veliko iznenađenje, s obzirom na to da je javno mnjenje prethodne godine bilo podeljeno, ovoga puta rezultati su daleko drugačiji.

Korona je u opadanju, došlo je do promene vlasti, pa je i prljava kampanja i negativna propaganda koja je vođena protiv kralja belog sporta splasnula. To se i te kako odrazilo na narativ koji okružuje Noleta.

Čak 90% ljudi koji su učestvovali u ovoj anketi reklo da bi Novak trebalo da dobije izuzeće.

Australijan open 2023. godine počinje 16. januara. Nadamo se da će Đoković biti u prilici da se bori za 22. grend slem titulu.