Često se dešavalo da najveće košarkaške zvezde igraju na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, a da propuste Evrobasket. To sada neće biti slučaj, jer će veliki broj asova biti na ovogodišnjem izdanju Evrobasket-a.

Praktično sve najveće zvezde evropske košarke su odlučile da se pojave na šampionatu. Isti će organizovati Nemačka, Gruzija, Italija i Češka. Bogdana nema zbog operacije kolena, dok je Vučević rešio da odmori ovog leta.

Najviše NBA igrača imaće Francuska – Evana Furnijea, Rudija Gobera, Timotija Luvavua, Tea Maledona i Franka Nilikine. Nema samo Nikolasa Batuma, koji se oprostio, i mladog Kilijana Hejsa, jer nije ni pozvan.

Nemačku će predstavljati braća Franc i Moric Vagner, Denis Šruder i Danijel Tajs, Tursku, Džedi Osman, Alperen Šengun, Omer Jurtseven i Furkan Korkmaz, Hrvatsku Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac, a Grčku braća Janis i Tanasis Adetokumbo i Tajler Dorsi.

Kao i Grčku, i Srbiju će predstavljati dvostruki uzastopni dobitnik nagrade za najkorisnijeg igrača NBA, Nikola Jokić, kao i ruki Nikola Jović i Aleksej Pokuševski. Na spisku Svetislava Pešića je i Nemanja Bjelica, koji je nedavno titulom sa Golden Stejt Voriorsima završio avanturu „preko bare“.

Sloveniju će predstavljati jedan od najboljih igrača na planeti, Luka Dončić. Nastup Gorana Dragića je još pod znakom pitanja, a timu će sigurno biti Vlatko Čančar.

Za Španiju će igrati braća Vili i Huanćo Ernangomes, kao i Usman Garuba. Za Gruziju igra bivši centar Budućnost Volija Goga Bitadze i Sandro Mamukelašvili. U Italiju stiže novajlija Simone Fontekio i iskusni Danilo Galinari.

Litvance će predvoditi dva sjajna centra, Jonas Valančunas i Domantas Sabonis, a Ukrajinu Aleks Lenj i Svjatoslav Mihajljuk.

Na listi zemalja koje će imati po jednog igrača iz NBA su Crna Gora zbog Marka Simonovića, BiH (Jusuf Nurkić), Finska (Lauri Markanen), Izrael (Deni Avdija) i Poljska, sa devetim pikom sa posljednjeg drafta, Džeremijem Sohanom.

Na listi koju je objavio specijalizovani portal „Eurohoops“ je 41 igrač, ali će se verovatno proširiti za još jedno ime, jer Česi nisu objavili spisak, a na njemu bi trebalo da bude Vit Krejči iz Oklahome.