Bivša ministarka unutrašnjih poslova Australije i opozicioni poslanik, Keren Endrjus, izjavila je danas da bi ukidanje zabrane izdavanja vize Novaku Ðokoviću bio „šamar u lice“ Australijancima koji su se vakcinisali protiv kovida.

Ðoković je prošle godine deportovan iz Melburna. On jeste prvobitno dobio dozvolu da uđe u tu zemlju. Ipak, nije igrao prvi grend slem u godini, Australijan open.

Srpskom teniseru je zabranjeno da uđe u Australiju do 2025. godine. Postoji mogućnost da mu vlada u Kanberi ukine tu zabranu.

Australija je u julu ukinula pravilo prema kojem se od međunarodnih putnika traži da obelodane svoj vakcinacioni status. Ðoković je rekao da se nada „pozitivnim vestima“ povodom njegove želje da igra na sledećem Australijan openu.

Endrjus, međutim, kaže da promena pravila ne bi trebalo da važi u Ðokovićevom slučaju, preneo je Rojters.

– Onda bi se pojavili drugi ljudi u sličnim okolnostima kojima su vize ukinute. Dakle, ako Imigraciono sada odluči da napravi izuzetak za Ðokovića, postavlja se pitanje – šta će da urade za ostale koji su u sličnoj situaciji – rekla je ona za radio „Ej-Bi-Si“.

Ðoković nije komentarisao izjavu Endrjus, a ministarstvo unutrašnjih poslova Australije ponovilo je da ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Bivša ministarka policije je rekla da bi ukidanje zabrane Ðokoviću bio „šamar u lice onima koji su uradili pravu stvar i vakcinisali se“.

– Zašto bi se Ðokoviću dozvolilo da se vrati u zemlju? Samo zato što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara? Ne bi smelo da za njega važi jedno pravilo, a drugo pravilo za ostale – dodala je Endrjus.