Karlos Alkaraz je prvi na ATP listi, ali se sada vidi koliko je štete načinjeno našem Novaku Đokoviću.

Dugo nije bio potreban ovako mali broj poena da neki igrač postane prvi na svetu. Recimo, Novak Đoković je svojevremeno na svom kontu imao 16.950 bodova. To je 10.000 bodova više nego što sada ima Alkaraz (6.740 bodova). Ono što posebno bode oči jeste činjenica da je Đokoviću veliki broj bodova bukvalno ukraden.

Nakon skandaloznog deportovanja iz Australije nakon političkog suđenja, Đoković je ostao bez 2.000 bodova sa turnira koji je osvajao devet puta i gde je branio titulu. Zbog činjenice da nije vakcinisan, nije mogao da igra ni u SAD i Kanadi. Zato je propustio četiri mastersa (Indijan Vels, Majami, Montreal i Sinsinati), a svaki od njih vredi po 1.000 bodova.

Na to treba dodati i da je osvojio Vimbldon, ali je zbog odluke organizatora da ne dozvole teniserima iz Rusije i Belorusije da učestvuju doneta odluka od strane ATP-a da se nikom od igrača ne dodele bodovi. Tako je Đoković izgubio još 2.000 bodova. Na kraju, treba dodati i potencijalnih 2.000 bodova koje je Đoković mogao da osvoji u Njujorku da mu je bio dopušten ulazak u SAD.

I kad se sve sabere, Noletu je više bodova ukradeno nego što Alkaraz sad ima na listi.