Prestižni pehar Svetskog prvenstva (boginja) pred Mundijal u Kataru će obići sve države učesnika predstojećeg šampionata.

Turneja je počela od Južne Koreje, a u Srbiji će biti 20. i 21. septembra. Svako ko poželi moći će da se slika s „boginjom“, pod kontrolom Fudbalskog saveza Srbije. Prvo će biti prezentovan u utorak u Belekspo centru, dok će u sredu u Beogradu na vodi biti ogranizovan niz fudbalskih aktivnosti za decu i mlade.

Turneja slavnog trofeja počela je u Švajcarskoj 20. avgusta. Planirano je da trofej bude izložen u 32 zemlje učesnice Mundijala u Kataru, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

https://twitter.com/FSSrbije/status/1572138947060408320

Pre dolaska u Srbiju, trofej „boginja“ je bio u Japanu, Australiji, Iranu, Gani, Senegalu, Kamerunu, Maroku, Tunisu, Portugalu, Španiji i Hrvatskoj.

Trenutni dizajn pehara datira od 1974. godine i jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svetu. Pravo da ga pipne ima samo određena grupa ljudi, koja uključuje bivše pobednike svetskih prvenstava i vrhovnike država. Nasledio je prvodibni trofej „Žil Rime“, koji se pod nazivom „Pobednik“ dodeljivao od prvog SP 1930. Bio je poznat pod nadimkom „Bogonja“ jer je prikazivao antičku boginju Niku, boginju pobede.

Sadašnji trofej prikazuje dve ljudske figure koje drže planetu Zemlju. Originalni trofej težak je 6,142 kilograma i uvek ostaje u vlasništvu FIFA, a pobednik Svetskog prvenstva ga dobija samo privremeno. Prvak sveta zatim u posed dobija kopiju, koja je posebno napravljena za prvenstvo koje je te godine odigrano.