Dan zaljubljenih je najromatičniji praznik na svetu. U većini zemalja se slavi 14. februara, i na taj dan ljudi u različitim zemljama slave ljubav više od petnaest vekova.
U starom Rimu, 15. februara se slavio praznik obilja. Zvali su ga Lupercalia. Devojke bi pisale ljubavna pisma koja su se stavljala u ogromnu urnu. Muškarci bi zatim nasumično izvukli pisma i započeli druženje sa devojkama koje su ih napisale.

Stari Grci su ovaj praznik zvali Panurgy. Igrali bi zabavne ritualne igre u čast boga Pana – zaštitnika stada, šuma, polja i njihove plodnosti. Prema drevnom mitu, Pan je bio veseli momak, koji je obožavao da provodi vreme u šumi svirajući flautu i pokušavajući da zavede lokalne nimfe svojim velikim… kopitama.

Za Svetog Valentina najpopularnija je priča o hrišćanskom propovedniku koji je 269. godine venčao rimske legionare sa njihovim voljenim ženama uprkos tome što je bilo zabranjeno i kažnjivo smrću.

 

Naime, kako bi sačuvao vojni moral, car je proglasio zakon sa kojim zabranjuje legionarima da se venčaju jer je verovao da će oženjeni muškarac pre razmišljati o svojoj ženi i porodici, nego o carstvu i borbi.

ljubav, par, dan zaljubljenihSveti Valentin je razumeo nevolju ratnika i pokušavao je da im pomogne na sve moguće načine. Mirio je posvađane, pisao ljubavna pisma umesto njih, darivao cveće mladim ženama i sprovodio tajna venčanja za vojnike.
Kada je Klaudije II saznao za to, naredio je da sveštenik zatvori i ubrzo zatim pogubi.

 

 

Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slepa ćerka od zatvorskog čuvara se zaljubila u njega. Ali Valentin, koji je dao zavet na celibat, nije mogao da joj uzvrati osećanja. Ipak, pre pogubljenja, 13. februara, napisao joj je dirljivo pismo, u kome je priznao svoja istinska osećanja. Devojka je primila pismo tek nakon pogubljenja, i ako je verovati legendi, reči ljubavi koje su joj čitali drugi dovele su do izlečenja njene slepoće.

Tako je nastala tradicija pisanja ljubavnih pisama baš na 14. februar.

Poslednjih godina, na društvenim mrežama vodi se debata da li se na današnji dan proslavlja Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun.

Leave a Reply