Žan Mišel Žar je najavio izlazak novog albuma „Oxymore“ koji će se u prodaji naći 22. oktobra.

Sada je već poznato da će svaku pesmu na budućem albumu pratiti bar jedan remiks u kreaciji različitih izvođača. Među njima su i Brajan Ino, Nina Krevic, Armin Van Buren, dok će prvi singl, „Brutalism“, pratiti nekoliko remiksa. Prvi je uradio Martin Gor iz Depeche Mode-a.

Još od albuma „Electronica“ postoji obostrana želja za saradnjom između Žara i Gora, koja se na kraju uspešno sada ostvarila.

– Nakon saradnje sa Vinsom Klarkom. zamolio sam ga da pita Martina da li bi bio zainterresovan za saradnju. Martin je odmah prihvatio. Međutim, termini nam se nisu poklopili jer je on tada radio na novom albumu Depeche Mode (2015). Ostala je nada da ćemo sarađivati u budućnosti – izjavio je tada Žar i bio u pravu,

– „Brutalism“ je singl koji je najavio budući album. Besramni je tehno benger koji se sada već vrti u ikoničnom berlinskom klubu, Berghain. Ovaj klub se smatra hramom tog muzičkog žanra. U pitanju je definitivno teža tehno numera, jer mi je namera bila da stvorim apokaliptičnu atmosferu, kao neku vrstu velikog praska tehna koji mora početi sa eksplozijom – objašnjava Žar.

Dvadeset drugi po redu album Žan Mišel Žara je omaž preminulom francuskom kompozitoru i kultnoj figuri u klasičnoj i elektronskoj muzici, Pjeru Anriju. Sa njim je Žar nameravao da sarađuje na jednom od svojih prošlih albuma („Electronica“).

Tokom studija, kao član pokreta Groupe de Rećerće Musicales (GRM), Žar je isticao baš Anrija kao svog najvećeg uzora. Nakon Anrijeve smrti (2017) njegova udivica je Žaru dala dozvolu da koristi neke od Pjerovih materijala koji su bili namenjeni saradnji na budućem Žarovom albumu.

Na taj način „Oxymore“ je zamišljen kao muzičko putovanje gde zvuci Pjera Anrija stupaju u interakciju sa žarovim svetom, napred-nazad između analognih i digitalnih zvukova.

Još jedna inspiracija albumu „Oxymore“ je francuski umetnički pokret „musique concrete“. Kreirao je poseban žanr koji koristi snimljene zvukove kao osnovnu sirovinu za stvaranje kompozicije. Ovaj pokret je nastao četrdesetih godina prošlog veka. Nastavio je da se razvija i menja način na koji se muzika producira. Žar ga nanovo osmišljava uz pomoć alata današnjice.

„Oxymore“ je zamišljen kao studiozno muzičko delo koje će biti predstavljeno u višekanalnoj i 3D binauralnoj verziji. To je revolucionarni način na koji se muzika komponuje, miksuje i snima, gde se zvuci i teksture nalaze svuda u prostoru od 360 stepeni, kako bi se kreiralo vizuelno i zvučno iskustvo u virtuelnoj realnosti, koje se može pratiti kroz VR svet, Oxyville, vizuelnom pratiocu muzičkog albuma.

Album je u stvari prvo komercijalno izdanje ovog tipa koji podiže budućnost muzičkog audio snimka na potpuno novi nivo. U njemu se autorska elektronska kompozicija prikazuje u okviru sistema sveobuhvatnog medija (imerzivni medij), odnosno kinematografskog videa u 360 stepeni u sistemu virtuelne realnosti (VR).

– „Oxyville“ je ime virtuelnog muzičkog grada. Ideja mi je da u buduće pozivam druge umetnike da budu njegovi stanovnici, da kreiraju različite događaje i masterklas predavanja – rekao je Žar.