Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ održaće se na Trgu republike u Beogradu. Događaj je zakazan za petak, 2. septembar sa početkom u 20 časova.

Prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen. Publiku očekuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa oko 400 izvođača. Među njima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor.

Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu (u maju 2022), na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

„Karmina Burana“ je moćno delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovaj muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača. 

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere „Mileva“ nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci. Nakon toga je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. godine.

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. godine. Održala je i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ovaj nastup je bio popunjen do poslednjeg mesta.

Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen“.

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, laureat je brojnih takmičenja između ostalog osvojio je i nagradu „Muzika klasika“ za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nikole Mijailovića.

Ulaz je slobodan.