Pored više promena koje su zadesile Srpsku asocijaciju američkog fudbala krajem prošle godine, došlo je i do promene na mestu direktora reprezentacije. Poziv predsednika SAAF Nikole Davidovića da preuzme tu funkciju prihvatio je predsednik Wild dogs-a Vukašin Simonović.

Vukašin Simonović kaže da je za njega najveća čast da bude direktor reprezentacije, pa je to jedan od glavnih razloga da prihvati ovu veliku odgovornost. Sa druge strane Simonović veruje da ima sposobnosti da doprinese da se rad sa reprezentacijom unapredi.

Kakvo je trenutno stanje u američkom fudbalu u Srbiji?

– Ne mislim da smo na dobrom mestu sa fudbalom u našoj zemlji trenutno. Stvari moraju da se menjaju na svim nivoima. Verujem da je reprezentacija tu na prvom mestu. Svi mi koji imamo veze sa fudbalom, savezom i klubovima smo doprineli trenutnom stanju fudbala kod nas. To je dovelo do rezultata kakav smo imali prošle godine u Austriji. To mora da se promeni. Naši igrači prosto zaslužuju mnogo više od nas i mi smo dužni da im to mnogo više i pružimo.

– Počev od drugačije organizacije rada, drugačijeg procesa odabira trenera i igrača reprezentacije, prego bolje organizovanog sistema rada sa timom, do toga da moramo ponovo da iskoristimo ono što su tradicionalno jake strane naših igrača, a to su fizička i mentalna čvrstina i sposobnost da kada je najteže stegnu zube, usprave se i nastave da igraju najsnažnije što mogu. To je onaj predivni prkos koji naš narod vekovima unazad ima.

Koje su to promene koje možemo da očekujemo u reprezentaciji?

– U prethodnih par meseci smo počeli sa uvođenjem promena. Napravili smo novu sistematizaciju reprezentacije sa jasno organizovanim kadrovima i odgovornostima koje ti kadrovi imaju. Od skautskog departmana, preko trenerskog kadra, analitičkog departmana, preko vas novinara koji pratite rad reprezentacije do lekarskog tima. Svako ima svoj posao i svoje odgovornosti. Promenili smo selektora i glavnog trenera, dogovorili sa njime osnovne principe formiranja trenerskog tima i pustili ga da radi svoj posao omogućivši mu da prisustvuje utakmicama naših timova. Da skautuje kako naše igrače tako i trenere, analizira njihov rad i sastavi svoj tim samostalno. Kod odabira selektora i glavnog trenera smo se vodili pitanjem šta nam je najpotrebnije – ispričao je Vukašin Simonović i dodao:

vukasin-simonovic-saaf-americki-fudbal-2022 1
Foto: Dragan Zabunović

– Proces odabira trenerskog kadra i igrača je ozbiljno promenjen u šta su se domaći treneri koji su do sada radili ili izrazili želju da rade sa reprezentacijom definitivno uverili. Menjamo i dosadašnju praksu vezanu za broj kampova i treninga tima. Plan rada reprezentacije će u narednih nekoliko dana biti svima dostupan i pozivam sve koji imaju ideje kako bi se i to moglo unaprediti da me kontaktiraju. Takođe ako ima naših igrača koji igraju i žive u inostranstvu a naš novi skautski departman je propustio da ih kontaktira, da mi se jave.

Koja je najveća snaga reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu?

– Naši igrači imaju jako puno talenta koji nije iskorišćen. Srpska reprezentacija je tradicionalno važila za fizički dominantnu. Naši linijaši su uvek bili najčvršći. Te stvari su počele da se gube. Doživeli smo da se Hriste Bože jedva čulo pred izlazak na teren u Austriji. Naša najveća snaga će biti vraćanje toga na svoje mesto. Ne postoji veća čast u sportu od toga da predstavljaš nacionalni tim. Dok god daješ svoj maksimum za svoju braću i visoko uzdignute glave braniš čast svoje zemlje na terenu ti ne možeš izgubiti.

Kako će proći tryout?

– To će biti prilika da mladi igrači pokušaju da osvoje svoje mesto u reprezentaciji. Verujem da će biti sjajno. Njihov entuzijazam i volja koji ti momci nose sa sobom su sjajna pokretačka energija.

Da li navijači mogu očekivati boljitak?

– Čvrsto verujem da će navijači imati čemu da se raduju i biti ponosni na svoju reprezentaciju.

Koji su vaši ciljevi za predstojeće utakmice Evropskog prvenstva?

– Moji ciljevi su da sve ustrojimo i organizujemo kako treba, da nađemo dovoljno finansija da u Švedsku igrači idu avionom jer drugačije zaista nema smisla, da treneri rade svoj posao na najbolji mogući način, da celokupni organizacioni tim reprezentacije funkcioniše, da kada momci pre utakmice budu pevali Hriste Bože Šveđani i Švajcarci izgube želju da izađu na teren i da Srbija nakon ovogodišnjeg ciklusa bude u najbolje 4 reprezentacije Evrope.

Simonović predstavlja novog selektora i glavnog trenera

Kada je u pitanju izbor selektora i glavnog trenera Simonović kaže da su se vodili time šta je najpotrebnije reprezentaciji. Posle više kandidata izbor se sveo na jedno ime, a to je Bret Morgan.

Morgan je čovek koji je već 17 godina vrlo uspešan QB trener, iskustvo glavnog trenera ima i u Americi i na Starom kontinentu, sa sjanim rezultatima, a takođe je i skaut za jako ozbiljne organizacije u Americi i Kanadi.

bret-morgan-vukasin-simonovic-saaf-americki-fudbal-2022
Bret Morgan

Simonović ističe da je izuzetno zadovoljan izborom koji je napravljen i da će naši treneri, kao i igrači, moći dosta novih stvari da nauče od novog selektora.

– Bret izuzetno profesionalno pristupa svom poslu. Sviđa mi se njegov način rada i metodologija koju koristi. Iskustvo koje ima u procesu skautinga je neverovatno i puno toga se od njega može naučiti. Kao trener ima jako ozbiljan CV. U nekoliko meseci koliko je u Srbiji se apsolutno zaljubio u nju i mislim da je to jako bitno za čoveka koji će voditi našu reprezentaciju. – rekao je Vukašin Simonović.

Ko je Bret Morgan?

Bret Morgan ima 17 godina trenerskog iskustva u šest različitih zemalja, uključujući srednju školu, NCAA i CFL nivoe. Svoju trenersku karijeru započeo je u srednjoj školi Bišop Keni u Džeksonvilu na Floridi.

Svoju trenersku karijeru u Evropi započinje 2016. godine sa Koč Remsima u Turskoj, pomažući im da osvoje svoje prvo prvenstvo Turske u istoriji i istovremeno da se plasiraju u IFAF Evropsku ligu šampiona. Te godine Remsi su završili sa ukupnim skorom 12 pobeda i 1 porazom. Od tada, Morgan je napravio impresivan rezime za sebe, trenirajući u Finskoj (Vasa Roials) i u Italiji (Firenze Guelfi), kao i sa Univerzitetom Istočnog Kentakija (NCAA DI) i CFL Calgari Stampeders kao skaut. U sezoni u kojoj je bio glavni trener Guelfi Firence doveo ih je do plejofa italijanske lige.

Intervju sa novim direktorom reprezentacije Vukašinom Simonovićem iz Wild dogs-a možete pročitati na SAAF portalu.